W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania i kompetencje

Powiatowa Stacja zapewnia realizację zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gryficach.

Do podstawowych celów Powiatowej Stacji należą:

1. ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowisk;

2. zapobieganie powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych;

3. ukształtowanie odpowiednich postaw i zachowań zdrowotnych.

Cele te Powiatowa Stacja realizuje w szczególności poprzez:

1. prowadzenie spraw związanych z wykonywaniem czynności kontrolnych

2. opracowywanie ocen i analiz środowiskowych warunkujących zdrowie ludności;

3. działalność przeciwepidemiczną;

4. opracowywanie analiz i ocen epidemiologicznych oraz stanu higieniczno-sanitarnego;

5. przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie innych czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji;

6. przygotowywanie wniosków o ukaranie w sprawach o wykroczenia;

7. inicjowanie, organizowanie, koordynowanie, prowadzenie i nadzorowanie działalności na rzecz promocji zdrowia;

8. opracowywanie projektów planów pracy oraz sprawozdań z działalności stacji sanitarno-epidemiologicznej;

9. prowadzenie spraw administracyjnych, gospodarczych, finansowych oraz pracowniczych;

10. nadzorowanie oraz egzekwowanie higienicznych warunków pracy w zakładach pracy;

11. prowadzenie postępowania i dokumentacji w sprawach stwierdzenia choroby zawodowej i przygotowywanie w tych sprawach projektów decyzji administracyjnych;

12. prowadzenie spraw w zakresie nadzoru sanitarnego;

13. sprawowanie nadzoru nad higieną środowiska zakładów nauczania i wychowania oraz placówkami wypoczynku i rekreacji dzieci i młodzieży;

14. nadzorowanie warunków higieny środowiska, obiektów użyteczności publicznej oraz miejsc zbiorowego wypoczynku i rekreacji;

15. nadzorowanie bezpieczeństwa żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;

16. prowadzenie spraw związanych ze statystyką publiczną;

17. wykonywanie innych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wynikających z ustaw i przepisów wykonawczych.

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
16.04.2025 14:58 Krzysztof Pożarycki
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Beata Soja
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Zadania i kompetencje 1.0 16.04.2025 14:58 Krzysztof Pożarycki

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}