W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowe odżywianie

13.02.2024

Na stole w talerzu zdrowe jedzenie

Zbilansowana dieta, to taka, która dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz odpowiednią ilość energii. Powinna być jak najbardziej zróżnicowana i uwzględniać produkty ze wszystkich grup wyszczególnionych w Talerzu Zdrowego Żywienia w odpowiednich proporcjach.

Aby zachować zdrowie i dobrą formę, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi zasadami:

1. Bądź aktywny, Trzymaj formę!;

2. Staraj się, aby Twoja dieta była urozmaicona i odpowiednio zbilansowana;

3. Jedz warzywa i owoce - powinny stanowić połowę tego, co jemy;

4. W posiłkach uwzględniaj produkty zbożowe, najlepiej te z pełnego przemiału;

5. Spożywaj codziennie przynajmniej 3 porcje mleka. Mleko możesz zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem i częściowo - serem;

6. Jedz codziennie produkty, które są źródłem białka, takie jak chude mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, a także orzechy;

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych;

8. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów - minimum 1,5 litra dziennie.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}