W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowie jesienią …. Jedz kolorowo

11.10.2023

Zdrowie jesienią …. Jedz kolorowo

Zdrowie jesienią …. Jedz kolorowo

Na talerzu niech będzie kolorowo przez cały rok. Podstawą diety powinny być warzywa. Dbanie o różnorodność posiłków to najprostszy sposób dostarczenia organizmowi składników odżywczych z wszystkich niezbędnych grup.

By łatwiej rozeznać się w bogactwie składników odżywczych, które otrzymujemy jedząc warzywa i owoce, patrzmy na ich kolor. Dietetycy dzielą je na 5 grup: zieloną, czerwoną, żółtą i pomarańczową, granatową i fioletową oraz białą.

Grupa biała – zawiera np. flawonoidy czyli związki o działaniu przeciwnowotworowym.

Grupa fioletowa i granatowa to grupa silnych antyoksydantów oczyszczających organizm z toksyn

Grupa zielona – w warzywach tej grupy znajduje się niezwykle cenna witamina K niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}