BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI = Stosuj zasady bezpieczeństwa żywności
17.04.2024
Każdy z nas będąc świadomym konsumentem przestrzegającym zaleceń dotyczących przygotowywania
i przechowywania środków spożywczych wg „Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności” ma możliwość przyczynienia się do poprawy jakości spożywanej żywności.
Pięć kroków do bezpiecznej żywności:
1. Utrzymuj czystość
- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przechowywania
- myj ręce po wyjściu z toalety
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów
np. noży i desek do krojenia
3. Gotuj dokładnie
- gotuj dokładnie przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 700C
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż 2 godziny
- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo