W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia

 Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia  należy
w szczególności:

  1. bieżący nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego, warunkami obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi,

  2. ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością,

  3. bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi produkcji żywności, żywienia i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z  żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,

  4. monitoring suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogaconych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

  5. zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,

  6. prowadzenie  ewidencji nadzorowanych obiektów i podejmowanych działań oraz całości dokumentacji związanej ze sprawowanym nadzorem,

  7. prowadzenie postępowań w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych RASFF,

  8. pobieranie próbek do badań laboratoryjnych żywności, wyrobów do kontaktu z żywnością i kosmetyków oraz ocena ich jakości zdrowotnej,

  9. działania w ramach systemu RAPEX, w zakresie kosmetyków,

  10. rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrotu żywnością,

  11. udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych,

  12. przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo – żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej,

  13. współpraca z NZ w zakresie opiniowania projektów i odbioru obiektów żywieniowo –żywnościowych pod względem higieniczno – sanitarnym i technologicznym,

  14. prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo –żywieniowych,

  15. analiza zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badań laboratoryjnych oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych,

  16. prowadzenie postępowań administracyjno – egzekucyjnych,

  17. prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości – planowanie kontroli, sporządzanie planu poboru próbek oraz sprawozdawczość z nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, wyrobami do kontaktu z żywnością i kosmetykami,

  18. popularyzacja zasad higieny i racjonalnego żywienia,

  19. uczestnictwo w szkoleniach i naradach,

  20. współpraca z komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji w sprawach dotyczących zapobiegania i zwalczania: chorób zakaźnych i pasożytniczych, zbiorowych zatruć pokarmowych, negatywnego wpływu czynników chemicznych na zdrowie ludzi,

  21. współpraca z innymi jednostkami inspekcyjnymi w ramach zawartych porozumień.

  22. teoretyczna ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,

  23. prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących żywności genetycznie zmodyfikowanej,

  24. prowadzenie działań doraźnych na podstawie wytycznych Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie i Głównego Inspektora Sanitarnego,

  25. prowadzenie prac problemowych, zlecanych przez Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie i Głównego Inspektora Sanitarnego.

{"register":{"columns":[]}}