W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności

16.04.2024

Po prawej dwie osoby kroją na drewnianych deskach różne warzywa. Po lewej na beżowym tle ciemny napis Bezpieczeństwo żywności. W lewym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Bezpieczeństwo żywności to obszar działań mających na celu zagwarantowanie, że żywność nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu konsumenta, jeśli jest przygotowywana i spożywana zgodnie z zamierzonym zastosowaniem. 
Polskie i unijne prawo definiuje bezpieczeństwo żywności jako ogół warunków, które muszą być spełnione. Dotyczący one w szczególności:
• stosowanych substancji dodatkowych i aromatów,
• poziomów zanieczyszczeń fizykochemicznych i mikrobiologicznych,
• pozostałości pestycydów,
• napromieniania żywności,
• cech organoleptycznych,
oraz działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością – w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, konieczne jest uwzględnienie wszystkich aspektów łańcucha produkcji żywności począwszy od produkcji podstawowej, produkcji pasz, aż do sprzedaży lub dostawy żywności do konsumenta, ponieważ każdy element może mieć wpływ na bezpieczeństwo żywności. Do zakażenia produktów żywnościowych może bowiem dojść na każdym etapie pozyskania i przetwórstwa uprawy, zbioru, przetwarzania, dystrybucji czy przygotowywania posiłków.
 

Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak:
• biegunki,
• zaburzenia rozwoju,
• zaburzenia hormonalne
• nowotwory,
• choroby wirusowe,
• choroby bakteryjne,
• choroby pasożytnicze.

 

{"register":{"columns":[]}}