W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czas na grzybobranie!

30.09.2022

Grzybobranie jest bardzo dobrą formą czynnego wypoczynku.

Zdjęcie, na którym w centralnej części widoczne są na zielonym tle w postaci ściółki leśnej rosnące grzyby, obok których ustawiony jest kosz pełen grzybów

Leśne powietrze jest niewątpliwie sprzymierzeńcem naszego zdrowia, za sprawą jego czystości i roślinności:

  • rosnące w lesie rośliny wykazują działanie antyseptyczne, dzięki temu powietrze w lesie jest praktycznie wolne od zanieczyszczeń;
  • aktywność fizyczna poprawia samopoczucie. Pod wpływem ruchu wydzielają się endorfiny – „hormony szczęścia”, a zieleń i błękit lasu działają uspokajająco;
  • w naturalnym otoczeniu szybciej obniża się też ciśnienie, puls, napięcie i poziom stresu;
  • drzewa pochłaniają substancje toksyczne, takie jak dwutlenek węgla, dwutlenek siarki czy metale ciężkie;
  • jeśli dopisze nam szczęście w postaci pełnego koszyka grzybów  to grzybobranie sprawi nam wiele satysfakcji – co ma pozytywny wpływ na organizm

Podstawowe zasady grzybobrania:

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne - wykorzystuj atlasy grzybów.
  •  Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykszatłcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
  • Zbieraj grzyby całe poprzez wykręcenie z podłoża. Pozostały dołek zasyp ziemią i lekko przygnieć.
  •  Jako poczatkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Zbieraj grzyby do koszyków pojemników przepuszczających powietrze (łubianki, koszyki). W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszające ich psucie.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie
     i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią część ekosystemu

        

  Pomocy w rozpoznawaniu grzybów w siedzibie PSSE w Kamieniu Pomorskim udzielają klasyfikatorzy grzybów, którzy z mają uprawnienia do oceny grzybów świeżych.

 

{"register":{"columns":[]}}