W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gąbka i ścierka w kuchni !?

09.02.2024

Po prawej na jasnym blacie leżą ułożone w stos różne ściereczki i gąbki kuchenne. Po lewej na błękitnym tle ciemny napis Gąbka i ściereczka w kuchni!?, w lewym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Używanie ściereczek i gąbek w kuchni jest dla wielu z nas podstawą do utrzymania czystości i higieny. A jak jest naprawdę? Okazuje się, że przybory te są idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, pleśni i innych zanieczyszczeń. Szczególnie gdy są utrzymane w nienależytej czystości i wymieniane zbyt rzadko. Ważne, aby ściereczki lub gąbki:

  • używać oddzielnie, np. jedne do wycierania blatów, a inne do mycia naczyń. Dzięki temu unikniemy przenoszenia zarazków z jednego obszaru na drugi.
  • dokładnie płukać w gorącej wodzie z detergentem,
  • wysuszyć po każdorazowym użyciu. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni.
  • regularnie wymieniać, dzięki temu unikniemy gromadzenia się w nich bakterii. Gąbki najlepiej wymieniać raz na tydzień.

W kuchni także używamy ściereczek, np. bawełnianych do wycierania rąk, naczyń czy blatów. Pamiętajmy o ich regularnym praniu najlepiej w wysokich temperaturach. Dobrym rozwiązaniem może być użycie ręcznika papierowego zamiast tradycyjnej ściereczki.

{"register":{"columns":[]}}