W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby suszone

18.12.2023

Na białym tle leży przewrócony słoik do przetworów z wysypanymi suszonymi kawałkami grzybów, z lewej dwie grafiki grzybów, pod spodem jasny napis Grzyby suszone a z jego lewej strony logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Suszone grzyby są popularnym, a także niezbędnym składnikiem wielu potraw wigilijnych, zwłaszcza w kuchni polskiej. Mogą być używane do przygotowania barszczu, pierogów, farszu do uszek, czy nawet sałatki. Nadają potrawom intensywny smak i aromat. Najlepsze są suszone borowiki i podgrzybki.

Przygotowując potrawy z suszonymi grzybami należy je namoczyć przed użyciem w przegotowanej, chłodnej wodzie, a następnie ugotować. Przywróci im to elastyczność i smak.

Suszone grzyby są cennym źródłem białka oraz zawierają sporo błonnika, który wspomaga funkcje trawienne.

{"register":{"columns":[]}}