W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jajka w naszej diecie

26.03.2024

Na jasnym marmurowym stole leży rozkrojone jajko posypane przyprawami, poniżej ciemny napis Jajka w naszej diecie, z jego lewej logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Jajka są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Jednym z nich jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym, które jest przyswajane przez organizm człowieka w ok 98%. Jajka składają się w głównej mierze z białka, wody oraz minerałów. W jednym średniej wielkości jajku znajdziesz m. in. kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy (szczególnie B12, B6, A, D, E), minerały (żelazo, cynk, fosfor, jod i selen) oraz antyoksydanty.

Jajka przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Białko w nich zawarte jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów i hormonów. Dlatego są szczególnie cenne dla osób aktywnych fizycznie. Ponadto zawierają one luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie oczu przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem.

Jaja kurze są doskonałym składnikiem codziennego jadłospisu dziecka, a zwłaszcza śniadania.  Spożywanie potraw z jaj poprawia jakość diety i zwiększa odczucie sytości po posiłku.

{"register":{"columns":[]}}