Kampania Safe2EatEU
13.06.2025
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) już po raz piąty prowadzi kampanię informacyjną mającą na celu zwiększenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. W 2025 roku inicjatywa realizowana jest pod hasłem #Safe2EatEU.
Kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach:
- Bezpieczne praktyki żywieniowe – europejskie, międzynarodowe i krajowe przepisy, poparte dowodami naukowymi, zapewniają bezpieczeństwo żywności od pola do stołu. Wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, przechowywania, czytania etykiet
i przygotowywania posiłków są poparte najnowszą wiedzą naukową, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów. - Jedzenie a zdrowie – zróżnicowana dieta, zawierająca świeże składniki obok przetworzonej żywności, przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia. Niektóre osoby z określonymi schorzeniami mogą potrzebować wzbogaconej żywności lub suplementów diety, a kampania zapewnia jasność co do potrzeb żywieniowych, deklaracji zdrowotnych i stojącej za nimi nauki.
- Co znajduje się w żywności – przepisy europejskie zapewniają bezpieczeństwo składników żywności, w tym substancji dodatkowych i środków aromatyzujących. Kampania skupia się na wyjaśnianiu, dlaczego substancje dodatkowe i nowa żywność są bezpieczne. Zwraca także uwagę na wyraźne oznakowanie produktów zawierających alergeny pokarmowe.
Kampania Safe2Eat ma na celu dotarcie do ogółu społeczeństwa, od osób o wysokim poziomie świadomości i niewielkiej trosce o bezpieczeństwo żywności po tych, którzy są bardzo zaniepokojeni i mniej poinformowani. W rezultacie styl komunikacji został zaprojektowany tak, aby był informacyjny i jasny, a jednocześnie utrzymywał uspokajający, optymistyczny i dynamiczny ton.
Źródło informacji: