W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2025

Na szarym tle grafiki przedstawiające dbanie o bezpieczeństwo żywności jakościowe, np. ocena żywności pod mikroskopem. Na środku granatowy napis Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. w lewym górnym rogu okrągłe logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej przedstawiające czarnego orła na białym kwadratowym tle, które otoczone jest czerwonym wypełnieniem. Zewnętrzną część logo otacza granatowy okrąg z napisem Państwowa Inspekcja Sanitarna w kolorze białym. Logo otoczone granatowym napisem PSSE w Kamieniu Pomorskim na białym tle.

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, którego celem jest zwiększenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności, zdrowia publicznego oraz promowanie odpowiedzialnych postaw i zachowań w tym zakresie.

Tegoroczne hasło – „Bezpieczna żywność: Nauka w działaniu” podkreśla, jak bezpieczeństwo żywności ma istotne znaczenie w budowaniu zdrowego i zrównoważonego społeczeństwa.

Aby osiągnąć ten cel, konieczne jest przekształcenie systemów żywnościowych w taki sposób, by sprzyjały one zdrowiu ludzi i środowiska, a jednocześnie pozwalały zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową. Zrównoważona produkcja żywności to złożone wyzwanie, które wymaga współpracy osób i instytucji kształtujących polityki żywnościowe. Ich działania powinny skupiać się na zapewnieniu dostępu do bezpiecznej żywności dla wszystkich – jako fundamentu zdrowia i dobrostanu społecznego.

Współcześnie żywność jest produkowana i dystrybuowana na skalę globalną. Dlatego współpraca wszystkich uczestników łańcucha dostaw – od rolników, przez producentów, aż po konsumentów – oraz odpowiednie zarządzanie, regulacje i legislacja są niezbędne, by zagwarantować bezpieczeństwo żywności i chronić zdrowie ludzi.

Źródło informacji:

https://www.gov.pl/web/ijhars/miedzynarodowy-dzien-bezpieczenstwa-zywnosci-2025--nauka-w-dzialaniu

{"register":{"columns":[]}}