Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2025
7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, którego celem jest zwiększenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności, zdrowia publicznego oraz promowanie odpowiedzialnych postaw i zachowań w tym zakresie.
Tegoroczne hasło – „Bezpieczna żywność: Nauka w działaniu” podkreśla, jak bezpieczeństwo żywności ma istotne znaczenie w budowaniu zdrowego i zrównoważonego społeczeństwa.
Aby osiągnąć ten cel, konieczne jest przekształcenie systemów żywnościowych w taki sposób, by sprzyjały one zdrowiu ludzi i środowiska, a jednocześnie pozwalały zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową. Zrównoważona produkcja żywności to złożone wyzwanie, które wymaga współpracy osób i instytucji kształtujących polityki żywnościowe. Ich działania powinny skupiać się na zapewnieniu dostępu do bezpiecznej żywności dla wszystkich – jako fundamentu zdrowia i dobrostanu społecznego.
Współcześnie żywność jest produkowana i dystrybuowana na skalę globalną. Dlatego współpraca wszystkich uczestników łańcucha dostaw – od rolników, przez producentów, aż po konsumentów – oraz odpowiednie zarządzanie, regulacje i legislacja są niezbędne, by zagwarantować bezpieczeństwo żywności i chronić zdrowie ludzi.
Źródło informacji:
https://www.gov.pl/web/ijhars/miedzynarodowy-dzien-bezpieczenstwa-zywnosci-2025--nauka-w-dzialaniu