W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mrożenie

27.12.2023

Na niebieskim tle z lewej jasny napis Mrożenie i w lewym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji sanitarnej. Po prawej zamarznięte różnego rodzaju owoce - melon, truskawki, śliwka, mango itp.

Mrożenie jest jednym ze sposobów zagospodarowania nadwyżki jedzenia przygotowanego na świąteczne stoły. Aby odpowiednio zamrozić produkty spożywcze należy zaopatrzyć się w odpowiednie woreczki, torebki strunowe lub pojemniki.

Jakie produkty i potrawy można mrozić?

  • mięso, ryby – zarówno surowe jak i po obróbce termicznej,
  • zupy – wywary i czyste zupy, zupy z dodatkami, szczególnie mięsnymi - najlepiej mrozić zaraz po przygotowaniu,
  • gotowe wyroby (pierogi, uszka) – w tym przypadku można mrozić je zarówno surowe jak i ugotowane. Osobno można również zamrozić farsz lub ciasto.
  • ciasta – makowiec, biszkopt, ciasto drożdżowe lub sernik,
  • zioła – świeże zachowają na dłużej swój aromat,
  • grzyby – surowe, w całości lub pokrojone,
  • owoce
  • warzywa

Pamiętaj!

Raz zamrożonych produktów nie mrozi się ponownie. Grozi to silnym zatruciem!
Surowe mięso, które było zamrożone, rozmrożone, a następnie poddane obróbce termicznej np. upieczone może zostać zamrożone. Obróbka termiczna zniszczy drobnoustroje, które mogły się rozwinąć podczas przechowywania mięsa w zamrażalniku.

Warto na opakowaniach mrożonych produktów napisać ich nazwę oraz datę mrożenia. 

{"register":{"columns":[]}}