W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe normy żywienia dla populacji Polski

20.01.2025

Na szarym tle przedstawiony graficznie wzór talerza zdrowia zgodny z aktualnymi normami żywieniowymi. Pól talerza stanowią owoce i warzywa, 1/4 produkty zbożowe oraz 1/4 produkty białkowe i tłuszcze. Po lewej stronie talerza przykładowe danie składające się z pieczonej ryby oraz bukietu warzyw czerwonych pomidorów oraz zielonych szparagów i liści sałaty. U góry po lewej napis nowe normy żywienia dla populacji Polski. W lewym dolnym rogu okrągłe logo okrągłe logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej przedstawiające czarnego orła na białym kwadratowym tle, które otoczone jest czerwonym wypełnieniem. Zewnętrzną część logo otacza granatowy okrąg z napisem Państwowa Inspekcja Sanitarna w kolorze białym.

Rok 2024 eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-Państwowego Instytutu Badawczego postanowili zakończyć, wydając nową edycję Norm Żywienia dla populacji Polski. Ostatnia wersja Norm Żywienia została opublikowana w grudniu 2020 roku.

Normy Żywienia są podstawowym i oficjalnym źródłem wiedzy dla dietetyków, ale też konsumentów na temat składników odżywczych potrzebnych dla zdrowia dla poszczególnych grup ludności.

Dokument ten stanowi punkt odniesienia dla osób zajmujących się dietetyką. Pokazuje aktualne zalecenia dotyczące zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze dla różnych grup wiekowych i płci. Regularna aktualizacja norm jest potrzebna, chociażby z uwagi na pojawianie się nowych wyników badań. Naukowcy wiedzą coraz więcej na temat tego, jak działa ciało człowieka. Normy dzięki częstej aktualizacji mogą ten bieżący stan wiedzy przekazać.

Konsumenci na co dzień więcej styczności mogą mieć z bardziej obrazowym przedstawieniem tych zaleceń w formie  Piramidy Żywienia oraz konceptu Talerza Zdrowia.

Talerz Zdrowia w sposób wizualny pokazuje, jaką część naszego posiłku powinny zajmować poszczególne produkty. Połowę talerza stanowią warzywa i owoce. Najlepiej wybierać różnokolorowe – będą one dostarczać wielu niezbędnych składników do naszego organizmu.
Tę część talerza delikatnie dominują warzywa, które powinny przeważać w naszej diecie nad owocami.

Jedną czwartą talerza stanowią produkty zbożowe, do których zaliczymy kasze, ryż, chleb. Zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych. Kolejna jedna czwarta talerza zdrowia to zdrowe tłuszcze i białko. Dobrym źródłem tych składników będą ryby oraz chude mięsa, nasiona roślin strączkowych, jaja oraz orzechy.

Zachęcamy do zapoznania się z normami żywienia.

Materiały

nowe normy żywienia dla populacji Polski
Normy-zywienia-dla-populacji-Polski-1.pdf 2.90MB
{"register":{"columns":[]}}