W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

OWOCE I WARZYWA/ JESIEŃ NA TALERZU

06.09.2023

Zdjęcie przedstawiające różne warzywa szpinak, sałatę kapustę czerwoną, różne pomidory, różne papryki i dynię, oraz logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej i napis Owoce I Warzywa Jesień na talerzu

Wrzesień, a wraz z nim początek jesieni dla wielu kojarzy się z chłodniejszymi i krótszymi dniami. Jest to jednak okres obfitujący w różnorodne sezonowe owoce i warzywa zawierające cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Ciasta drożdżowe ze śliwkami, rozgrzewające zupy krem z dyni, słodkie maliny, jeżyny czy winogrona zerwane prosto z krzaka będą małą rekompensatą dla uciekającego lata.

Dlaczego więc sezonowe owoce i warzywa są tak istotne?

  • mają największą wartość odżywczą tzw. gęstość tzn. że dostarczają do organizmu najwięcej witamin i składników mineralnych
  • droga od ich zerwania do spożycia jest bardzo krótka, więc zawsze są świeże
  • wyprodukowane przy użyciu mniejszych ilości sztucznych substancji np. nawozów
  • w pełni sezonu są najsmaczniejsze, a także najtańsze

Wrzesień pozwoli nam na przygotowanie kolorowych i zdrowych posiłków, które spowodują, że na naszych talerzach zawita prawdziwa złota jesień. Warto zatem sięgać po owoce takie jak: gruszki, jabłka, morele, maliny, poziomki, śliwki, jeżyny, aronię, borówkę, winogrona czy żurawinę. Z warzyw będą to: bakłażan, brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, botwina, cebula, czosnek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, papryka, pietruszka, pomidor, por, seler, szpinak, ziemniak.

{"register":{"columns":[]}}