W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Owoce i warzywa w marcu

25.03.2024

Na jasnym stole leżą różne warzywa, poniżej ciemny napis Owoce i warzywa w marcu, z jego prawej logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dłuższe dni, więcej słońca w marcu oraz zbliżająca się wielkimi krokami wiosna dodają nam optymizmu i energii. Nasza dieta w tym czasie powinna obfitować w warzywa i owoce.
W sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki, ale czy powinny znaleźć się w naszym menu? W marcu trudno o zdrowe rzodkiewki czy sałaty, szczególnie jeśli nie mamy pewności z jakiego pochodzą źródła.

W tym okresie najlepiej wybierać warzywa pochodzące z jesiennych zbiorów takie jak: buraki, dynia, marchew, ziemniaki, pasternak, por, seler, czosnek, kapusta, cebula, jarmuż. Dodatkowo możemy sami wyhodować szczypiorek, natkę pietruszki lub kiełki na parapecie okiennym.

Z rodzimych owoców wybierajmy gruszki i jabłka. Odpowiednio przechowywane dostarczą nam dobrych składników i pomogą urozmaicić dietę. Do tego jedzmy orzechy, pestki i nasiona.

{"register":{"columns":[]}}