Poznaj moc owoców jesieni - Aronia na odporność i zdrowie
18.09.2025
Jesień to czas, kiedy nasze organizmy potrzebują dodatkowego wsparcia – spada odporność, częściej pojawiają się infekcje, a brak słońca obniża nastrój. Jednym
z naturalnych sposobów na wzmocnienie organizmu są owoce aronii. Te niepozorne, ciemne jagody skrywają ogromne bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, jakie mają właściwości i dlaczego warto włączyć aronię do jesiennej diety.
Właściwości prozdrowotne aronii
- Naturalna tarcza antyoksydacyjna. Aronia zawiera duże ilości antocyjanów
i polifenoli – substancji zwalczających wolne rodniki. Dzięki temu wspiera ochronę komórek przed starzeniem i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, cukrzyca, miażdżyca czy choroby neurodegeneracyjne, w tym choroba Alzheimera. - Wzmacnia odporność. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, E oraz rutyny, aronia wzmacnia naczynia krwionośne i układ odpornościowy. Regularne spożywanie jej owoców jesienią może pomóc zmniejszyć ryzyko przeziębień.
- Wspiera serce i układ krążenia. Aronia pomaga obniżać ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Substancje aktywne zawarte w owocach wspomagają elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko miażdżycy.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Owoce aronii są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik. Dzięki temu wspomagają trawienie, dają uczucie sytości i sprzyjają prawidłowej pracy jelit.
- Chroni wzrok i poprawia koncentrację. Antocyjany obecne w aronii korzystnie wpływają na wzrok – wzmacniają siatkówkę oka i mogą spowalniać rozwój zwyrodnienia plamki żółtej.
Jak spożywać aronię jesienią?
Świeże owoce są cierpkie, ale świetnie sprawdzają się w przetworach. Najczęściej przygotowuje się z nich:
- soki i syropy – idealne na wzmocnienie odporności,
- herbaty z suszonej aronii,
- dżemy i konfitury,
Dzięki temu można korzystać z dobrodziejstw aronii przez całą zimę.
Czy warto wprowadzić aronię do jesiennej diety?
Zdecydowanie tak! Aronia to jeden z najzdrowszych owoców, jakie oferuje nam natura. Wprowadzenie jej do codziennej diety jesienią to świetny sposób na naturalne wzmocnienie organizmu, ochronę przed infekcjami i poprawę ogólnego samopoczucia.
Kto powinien unikać aronii?
- Osoby z niskim ciśnieniem krwi. Aronia pomaga obniżać ciśnienie, dlatego
u osób z naturalnie niskim ciśnieniem może powodować zawroty głowy, osłabienie
i nadmierne spadki ciśnienia. - Chorzy z chorobami przewodu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość garbników i kwasów organicznych, aronia może nasilać dolegliwości u osób z:
- chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- refluksem żołądkowo-przełykowym,
- zapaleniem żołądka.
- Osoby ze skłonnością do zaparć
- Pacjenci z chorobami nerek i kamicą nerkową
Źródła informacji:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/niedoceniana-aronia/
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/aronia-cierpka-jagoda-na-zdrowie/