W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wakacje tuż, tuż - pamiętaj o zdrowiu!

17.06.2025

Postać kobiety leżącej w łóżku trzymającej się za brzuch. W lewym górnym logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej, obok napis: Wakacje tuż, tuż - pamiętaj o zdrowiu!. W prawym dolnym rogu napis - Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym latem?

Wysokie temperatury, pikniki, grillowanie, jedzenie „na mieście” i w plenerze – wszystko to sprawia, że latem jesteśmy bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe. Warto wiedzieć, jak się ich ustrzec i jak reagować, gdy pojawią się pierwsze objawy.

Zatrucia pokarmowe wywoływane są najczęściej w wyniku spożycia żywności skażonej bakteriami (np. Salmonella, Listeria, Campylobacter, E. coli), wirusami (np. norowirusy, rotawirusy), pasożytami lub toksynami.

Objawy zatrucia pokarmowego

Objawy pojawiają się od kilku godzin do kilku dni po zjedzeniu skażonego pokarmu i obejmują: biegunkę, nudności i wymioty, bóle brzucha, gorączkę, osłabienie i odwodnienie.

Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym latem?

1. Czyste ręce – zdrowe wakacje

Wakacje to zmiana otoczenia, jedzenie poza domem, częstsze korzystanie z toalet publicznych czy komunikacji miejskiej. Dlatego mycie rąk to absolutna podstawa!

Pamiętaj, aby myć ręce:

- przed jedzeniem,

- po skorzystaniu z toalety,

- po podróży środkami transportu,

- po kontakcie ze zwierzętami,

- po zabawie na placu zabaw czy w parku rozrywki.

Jeśli nie masz dostępu do wody i mydła – użyj środka dezynfekującego na bazie alkoholu (minimum 60%).

2. Jedzenie i picie – tylko z pewnego źródła

W upalne dni łatwo o zatrucia pokarmowe, dlatego:

- jedz tylko świeże produkty,

- unikaj potraw z surowego mięsa, ryb i jaj,

- nie kupuj lodów z nieznanego źródła,

- pij wodę butelkowaną lub przegotowaną – szczególnie za granicą,

- myj dokładnie owoce i warzywa.

Nie warto ryzykować urlopu spędzonego z gorączką i biegunką.

3. Dokładne mycie naczyń, noży i deski do krojenia.

Jak się leczyć przy zatruciu pokarmowym:

• pozwól, by organizm pozbył się tego, co zalega w jelitach, ale jeśli biegunka się przedłuża, weź leki na jej powstrzymanie

• jeśli masz gazy, napij się zaparzonego kopru włoskiego, pomasuj brzuch okrężnym ruchem w prawo

• pij często, ale powoli i małymi łykami, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu

• stosuj lekkostrawną dietę – ugotowany ryż lub kleik, ugotowana marchewka czy ziemniaki, ugotowane mięso z kurczaka oraz suche pieczywo, sucharki lub biszkopty. Ponieważ zazwyczaj organizm traci przy zatruciu potas, sód oraz glukozę, możesz dodać trochę soli, łyżeczkę miodu. Dobrym źródłem potasu są ziemniaki.

Jeśli objawy są niepokojące lub utrzymują się kilka dni, idź do lekarza. Zatrucia pokarmowe wywołane salmonellą i jadem kiełbasianym bezwzględnie wymagają wizyty u lekarza.

Zatrucia pokarmowe mogą być nie tylko nieprzyjemne, ale w niektórych przypadkach także niebezpieczne – zwłaszcza dla dzieci, seniorów i osób z obniżoną odpornością. Wystarczy kilka prostych zasad higieny i ostrożności, by latem cieszyć się zdrowiem i bezpiecznym jedzeniem – bez niespodziewanych wizyt u lekarza.

 

 

Źródło:

https://www.nfz-kielce.pl/sroda-z-profilaktyka/profilaktyka-zatruc-pokarmowych/

https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/nie-zatruj-sobie-lata

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}