W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakończenie ferii #podokiemsanepidu

29.01.2024

Grafika w błękitnym kolorze z chmurkami i śnieżynkami, od prawej para rękawiczek, bałwanek chłopiec patrzący przez lupę, logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej, poniżej biały napis Zdrowe i bezpieczne ferie zimowe 2024 pod spodem #podokiemsanepidu i Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie, w dalszej części ośnieżone góry i drzewa.

Uczniowie z naszego województwa zakończyli już czas zimowego wypoczynku. Okres trwania ferii zimowych to dla nas zawsze czas intensywnych działań. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej w ramach akcji „Bezpieczne ferie 2024” skontrolowali 9 wypoczynków i półkolonii zorganizowanych na terenie powiatu kamieńskiego pod kątem przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne ośrodków wypoczynku. Przeprowadzili łącznie 21 działań edukacyjnych dbając o wiedzę dzieci w zakresie bezpiecznego spędzania czasu podczas jazdy na sankach, łyżwach czy spacerów w górach, zdrowych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej w zimie. Część z nich odbyła się z udziałem służb mundurowych: Policji, Straży Pożarnej oraz Straży Granicznej. Nadzorowi podlegała również jakość wody w basenach kąpielowych – oceniono 5 kompleksów basenowych. Przeprowadzono także działania w zakresie przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne pod kątem bezpieczeństwa żywności - warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego w ośrodkach wypoczynku dzieci i młodzieży, restauracjach i małej gastronomii. Oceniano również prawidłowość prowadzenia dokumentacji i zapisów dotyczących m.in. systemu HACCP, zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej w w/w zakładach. W zakresie bezpieczeństwa żywności przeprowadzono łącznie 20 kontroli, podczas których zauważono poprawę stanu sanitarno-technicznego w kontrolowanych zakładach, choć nie obyło się bez mandatów.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}