W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zalecenia jak postępować z żywnością

16.07.2025

Zdjęcie jest przedzielone na dwie części. Lewa część na półprzezroczystym tle przedstawia zielone galązki, i liście oraz pomarańcze, cytryny i grejpfruty w całości oraz przedzielone na pół. w lewym dolnym rogu znajduje się napis "Safe2EatEU" . Dodatkowo na środku znajduje się napis w kolorze czarnym "Zalecenia jak postępować z żywnością". Prawa srona przedstawia miskę zapełnioną truskawkami i dłoń która po nie sięga. Miska leży na szarym blacie.Na górze widnieje czarny napis na białym tle "Sezonowe produkty i zrównoważona produkcja? Twój wybór. Oraz na dole "Zalecenia jak postępować z żywnością? Nasz priorytet". Na samym dole umieszczono czaarny pasem z białym napisem "Sprawdzona wiedza, bezpieczna żywność" Obok umieszczono logo Państwowej Inspekji Sanitarnej i logo efsa.

Bezpieczna żywność w domu – jak chronić bliskich przed zatruciami?

Choroby przenoszone przez żywność to poważny problem zdrowotny, który może dotknąć każdego z nas. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), niebezpieczna żywność może zawierać szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty czy substancje chemiczne, wywołujące ponad 200 różnych chorób – od biegunki po nowotwory. Przestrzeganie kilku prostych zasad higieny znacznie zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego.

Zasady bezpiecznego obchodzenia się z żywnością

1. Utrzymuj czystość

  • Myj ręce przed rozpoczęciem pracy z żywnością, w trakcie jej przygotowywania oraz po skorzystaniu z toalety.
  • Utrzymuj w czystości wszystkie powierzchnie robocze i narzędzia kuchenne.
  • Zapobiegaj obecności szkodników w kuchni, utrzymując porządek i higienę.

2Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego

  • Oddzielaj surowe mięso, drób i owoce morza od produktów gotowych do spożycia.
  • Używaj osobnych desek do krojenia i noży dla różnych typów żywności.
  • Przechowuj żywność w lodówce w osobnych pojemnikach.

3. Gotuj dokładnie

  • Mięso, drób, ryby i jaja powinny być dobrze ugotowane.
  • Soki wypływające z mięsa powinny być klarowne, a ryby nie mogą być surowe w środku.
  • Potrawy należy dokładnie odgrzewać – najlepiej do temperatury co najmniej 70°C.

4. Bezpieczne przechowywanie

  • Nie zostawiaj ugotowanych potraw w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny.
  • Przygotowane potrawy wystudź i przechowuj w temperaturze chłodniczej (poniżej 5°C) lub ciepłe przechowuj w temperaturze powyżej 60°C.
  • Przestrzegaj terminów przydatności do spożycia.

5. Prawidłowe rozmrażanie

  • Rozmrażaj żywność w lodówce lub kuchence mikrofalowej, nigdy na blacie kuchennym.
  • Jeśli to możliwe, przygotowuj potrawy bez rozmrażania – zgodnie z instrukcjami producenta.

6Woda i składniki

  • Używaj zawsze czystej, bezpiecznej wody.
  • Wybieraj świeże, wysokiej jakości składniki.
  • Warzywa i owoce, zwłaszcza spożywane na surowo, umyj dokładnie przed spożyciem.

Źródło:

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling

{"register":{"columns":[]}}