W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowie jesienią - jedz kolorowo

11.10.2023

W wiklinowym koszyku ozdobionym zieloną gałązką i szyszką znajdują się kolorowe owoce - cztery jabłka i kiść ciemnych winogron. Obok koszyka leży jedno jabłko. Pod spodem jasny przezroczysty pasek z napisem Zdrowie jesienią - jedz kolorowo, z lewej strony paska logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i antyoksydanty. Dzięki nim zwiększymy swoją odporność i szybciej zwalczymy ewentualne infekcje. Jakie warzywa i owoce jeść jesienią?

Zawsze warto stawiać na lokalne produkty. Kupujemy taniej, wspieramy polskich producentów, a przede mamy pewność, że w takiej żywności jest mniej chemii. Jesień na talerzu ma wiele barw. Pomarańcze, czerwienie i zielenie zdobią nasze stoły. To najlepszy czas na: jabłka, gruszki, dynie, winogrona, czosnek, cebulę, paprykę, cukinię, buraki, a także orzechy.

Jabłko króluje jesienią. Jest źródłem m.in. witamin A, C, E oraz potasu, cynku, żelaza oraz błonnika. Sposób na sycące i rozgrzewające śniadanie? Owsianka z jabłkami, cynamonem i miodem. Warto także sięgać po gruszki. Są lekkostrawne, wspomagające układ krwionośny, bogate w witaminy B, C, K, A oraz m.in. żelazo, białko, błonnik czy miedź. Z kolei słodkie winogrona wpłyną pozytywnie na układ krążenia.

Co jeszcze warto włączyć do menu jesienią? Zdecydowanie dynię. Bogata jest w beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy magnez. Pietruszka to doskonałe źródło witaminy C, ale warto zwrócić uwagę także na pasternak. Dostarczy nam błonnika, potasu czy dawki witaminy C, a frytki z tego warzywa smakują wyśmienicie. Jesień to również idealna pora na jarmuż, bogate w antyoksydanty bakłażany czy cukinie, a także buraki będące skarbnicą kwasu foliowego.

Jesienią warto zadbać o swoją odporność. Sięgnijmy po czosnek, który działa bakteriobójczo, pomaga zwalczać infekcje i obniża ciśnienie. Jeśli czosnek, to i cebula. Najlepiej czerwona, bogatsza w przeciwutleniacze, ale i pozostałe jej odmiany działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Do tego rozgrzewający imbir, wspomagający trawienie cynamon oraz miód. W ramach przekąski wybierajmy orzechy, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i magnez. Skutecznie wpływają na pracę układu nerwowego. Czy wiesz, że 10 migdałów lepiej zwalcza migrenę niż tradycyjne leki przeciwbólowe?

Nie można zapomnieć oczywiście o kiszonkach – kapuście, ogórkach czy burakach. Doskonale uzupełnią potrawy ze świeżymi warzywami i owocami. Wspomagają one pracę jelit, a jak wiemy, odporność bierze się właśnie z „brzucha”!

{"register":{"columns":[]}}