W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność podczas upałów #latozsanepidem

05.07.2023

Żywność_opodczas_upałów_-_zdjęcie

Wraz ze wzrostem temperatury powietrza, pojawiają się pewne wyzwania związane z bezpieczeństwem żywności. Wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii chorobotwórczych w produktach spożywczych. Spożycie skażonej żywności może prowadzić do zatruć pokarmowych, dlatego bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich praktyk bezpieczeństwa żywnościowego w okresie letnim.

Poniżej przedstawiamy wskazówki, które pomogą Państwu utrzymać żywność świeżą i bezpieczną podczas letnich upałów.

 

Prawidłowe przechowywanie żywności.

Żywność należy przechowywać w warunkach zgodnych z deklaracją producenta. Produkty, które nie wymagają stosowania temperatur chłodniczych, należy przechowywać w temperaturze otoczenia, w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli produkty wymagają przechowywania w lodówce, umieszczaj je w niej na odpowiednich półkach, zgodnie ze wskazaniami producenta.

Przechowywana żywność ulega różnym przemianom zarówno mikrobiologicznym, biologicznym, jak i chemicznym. Zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania, pozwalana utrzymać odpowiednią jej jakość:

  • zdrowotną (m.in. zawartość składników odżywczych, jakość mikrobiologiczną),
  • organoleptyczną (barwę, smak, zapach).

 

Właściwy transport żywności.

Jeżeli transport zakupów ze sklepu do miejsca zamieszkania jest długi, zwłaszcza w okresie letnim, należy przewozić wrażliwe na temperaturę artykuły spożywcze w torbie termoizolacyjnej. Po powrocie do domu świeże produkty należy umieścić w lodówce możliwie jak najszybciej.

Żywność przeznaczoną do spożycia poza domem np. podczas grilla czy pikniku, należy również stosownie przygotować i zabezpieczyć do momentu spożycia.

 

Odradza się kupowania produktów niewiadomego pochodzenia lub sprzedawanych w miejscach, które nie spełniają wymogów higieniczno-sanitarnych. W okresie wakacyjnym, zwłaszcza w turystycznych miejscowościach, liczba punktów, w których można kupić żywność, zwiększa się. Zachęcamy do starannego dobierania miejsc, w których się Państwo stołujecie.

{"register":{"columns":[]}}