Higiena żywności i żywienia
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia w Oddziale Nadzoru Sanitarnego należy:
- nadzór nad jakością zdrowotną środków spożywczych, kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w zakresie:
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
- warunków żywienia zbiorowego;
- kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w produkcji i obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- prowadzenie nadzoru nad obiektami poprzez prowadzenie kontroli kompleksowych oraz tematycznych, których tematy są zgodne z Krajowym ramowym programem kontroli tematycznych i obejmują:
- ocenę prawidłowości znakowania środków spożywczych wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu przez obiekty na terenie danego województwa,
- ocenę prawidłowości i skuteczności procesów mycia i dezynfekcji naczyń, sprzętu i rąk personelu w zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładów produkcji żywności,
- ocenę stanu sanitarnego obiektów zlokalizowanych na trasach w miejscowościach turystycznych oraz ocena zgodności z wymaganiami zdrowotnymi żywności i żywienia w tych obiektach, ocenę stopnia zaawansowania wprowadzania przez zakłady żywności i żywienia systemu HACCP oraz wdrażania zasad GMP i GHP,
- ocenę stanu sanitarno – higienicznego pionu żywienia w szpitalach, obiektach oświaty i wychowania oraz ocenę jakości żywienia w tych obiektach;
- prowadzenie i aktualizacja ewidencji podległych zakładów;
- współpraca z innymi inspekcjami zgodnie z zawartymi porozumieniami;
- zapewnienie prawidłowego funkcjonowania Systemu Wczesnego ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF);
- nadzór nad importowanymi środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością w ramach granicznej kontroli sanitarnej w miejscu docelowego przeznaczenia i przesyłanie dokumentacji do WSSE Gdańsk;p
- pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- współpraca z innymi komórkami Stacji w zakresie:
- dochodzeń w ogniskach zatruć pokarmowych,
- zaopatrzenia obiektów żywnościowych w wodę i gospodarki nieczystościami stałymi i płynnymi,
- opiniowanie nowo uruchamianych obiektów żywnościowych,
- promocji zdrowia,
- problematyki w zakresie żywienia dzieci i młodzieży;
- współudział w opiniowaniu projektów oraz odbiorze urządzeń i obiektów użyteczności publicznych.
Kontakt:
e - mail: psse.kartuzy@sanepid.gov.pl