W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Higiena żywności i żywienia

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia w Oddziale Nadzoru Sanitarnego należy:

  1. nadzór nad jakością zdrowotną środków spożywczych, kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w zakresie:
  1. warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
  2. warunków żywienia zbiorowego;
  3. kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w produkcji i obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  1. prowadzenie nadzoru nad obiektami poprzez prowadzenie kontroli kompleksowych oraz tematycznych, których tematy są zgodne z Krajowym ramowym programem kontroli tematycznych i obejmują:
  1. ocenę prawidłowości znakowania środków spożywczych wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu przez obiekty na terenie danego województwa,
  2. ocenę prawidłowości i skuteczności procesów mycia i dezynfekcji naczyń, sprzętu i rąk personelu w zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładów produkcji żywności,
  3. ocenę stanu sanitarnego obiektów zlokalizowanych na trasach w miejscowościach turystycznych oraz ocena zgodności z wymaganiami zdrowotnymi żywności i żywienia w tych obiektach, ocenę stopnia zaawansowania wprowadzania przez zakłady żywności i żywienia systemu HACCP oraz wdrażania zasad GMP i GHP,
  4. ocenę stanu sanitarno – higienicznego pionu żywienia w szpitalach, obiektach oświaty i wychowania oraz ocenę jakości żywienia w tych obiektach;
  1. prowadzenie i aktualizacja ewidencji podległych zakładów;
  2. współpraca z innymi inspekcjami zgodnie z zawartymi porozumieniami;
  3. zapewnienie prawidłowego funkcjonowania Systemu Wczesnego ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF);
  4. nadzór nad importowanymi środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością w ramach granicznej kontroli sanitarnej w miejscu docelowego przeznaczenia i przesyłanie dokumentacji do WSSE Gdańsk;p
  5. pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów  przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  6. współpraca z innymi komórkami Stacji w zakresie:
  1. dochodzeń w ogniskach zatruć pokarmowych,
  2. zaopatrzenia obiektów żywnościowych w wodę i gospodarki nieczystościami stałymi i płynnymi,
  3. opiniowanie nowo uruchamianych obiektów żywnościowych,
  4. promocji zdrowia,
  5. problematyki w zakresie żywienia dzieci i młodzieży;
  1. współudział w opiniowaniu projektów oraz odbiorze urządzeń i obiektów użyteczności publicznych.

 

 

Kontakt:

 

e - mail: psse.kartuzy@sanepid.gov.pl

 

{"register":{"columns":[]}}