W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Kontakt:
Pokój nr 9
e-mail:
hz.psse.krapkowice@sanepid.gov.pl

Do zadań Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:

  • Nadzór nad warunkami sanitarnymi produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  • Nadzór nad warunkami sanitarnymi produkcji i obrotu kosmetyków.
  • Nadzór sanitarny nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego.
  • Pobieranie próbek żywności, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
  • Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania oraz wycofywania z obrotu niebezpiecznych produktów żywnościowych oraz kosmetyków w ramach współpracy między państwami członkowskimi Unii Europejskiej.
  • Współpraca z Oddziałem Epidemiologii w zwalczaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych.
  • Uczestniczenie w działalności oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
07.08.2023 13:03 Sławomir Żurek
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Sławomir Żurek
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku 1.0 07.08.2023 13:03 Sławomir Żurek

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}