W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Bez Tytoniu 2023 „Uprawiaj żywność, a nie tytoń"

Dziecko, przed nim dym z papierosów

Co roku 31 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Tytoniu. Dzień ten został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych od tytoniu i pacjentów ze schorzeniami wywołanymi przez palenie papierosów. Jest to doskonała okazja do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność palenia papierosów oraz na jego negatywne skutki zdrowotne.

W bieżącym roku Światowy Dzień Bez Tytoniu obchodzony jest pod hasłem „Uprawiaj żywność, a nie tytoń”.

Uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy przeszkadza w próbach zastąpienia uprawy tytoniu, przyczyniając się do światowego kryzysu żywnościowego.

Co roku 31 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Tytoniu. Dzień ten został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych od tytoniu i pacjentów ze schorzeniami wywołanymi przez palenie papierosów. Jest to doskonała okazja do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność palenia papierosów oraz na jego negatywne skutki zdrowotne.

W bieżącym roku Światowy Dzień Bez Tytoniu obchodzony jest pod hasłem „Uprawiaj żywność, a nie tytoń”.

Uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy przeszkadza w próbach zastąpienia uprawy tytoniu, przyczyniając się do światowego kryzysu żywnościowego.

Rekordowa liczba 349 milionów ludzi w 79 krajach stoi w obliczu ostrego braku bezpieczeństwa żywnościowego, wielu z nich mieszka w krajach o niskich i średnich dochodach, w tym w ponad 30 krajach na kontynencie afrykańskim. Wiele z tych krajów wykorzystuje duże obszary żyznej ziemi do uprawy tytoniu zamiast zdrowej żywności. Kraje uprawiające tytoń często borykają się z negatywnymi skutkami ekonomicznymi wynikającymi z niekorzystnych skutków zdrowotnych, środowiskowych i społecznych uprawy tytoniu. W wielu przypadkach waluty obce uzyskane z eksportu tytoniu są wykorzystywane do importu żywności. Uprawa tytoniu powoduje zły stan zdrowia rolników i pracowników rolnych oraz nieodwracalną utratę cennych zasobów środowiska, takich jak źródła wody, lasy, rośliny i gatunki zwierząt.

W tym roku kampania Światowej Organizacji Zdrowia zachęca rządy do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu i wykorzystania oszczędności do wspierania rolników w przejściu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe i odżywianie.

Przejście od tytoniu do upraw żywności może potencjalnie wyżywić miliony rodzin i poprawić warunki życia na całym świecie.

{"register":{"columns":[]}}