W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Akredytacja

System zarządzania – Oddział Laboratoryjny PSSE Krosno

PSSE Krosno posiada od 2005 r certyfikat akredytacji Laboratorium badawczego Nr AB 624 wydany przez Polskie Centrum Akredytacji. Oddział Laboratoryjny posiada  udokumentowany, ciągle doskonalony system zarządzania zgodny z wymogami normy PN-EN ISO / IEC 17025 : 2005+Apl:2007+AC:2007 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” i norm związanych. Oddział Laboratoryjny włączony jest w zintegrowany system badawczy pionu laboratoryjnego województwa podkarpackiego w realizacji badań w pionach higieny żywności i żywności, higieny komunalnej, higieny pracy i epidemiologii.

Oddział Laboratoryjny posiada akredytację w zakresie następujących oznaczeń:

  • Salmonella, Listeria monocytogenes, bakterie z grupy coli, Escherichia coli, Enterobacteriaceae, liczba drobnoustrojów  w produktach spożywczych;
  • azotyny i azotany, sól kuchenna w mięsie i przetworach mięsnych, owocach, warzywach i ich przetworach;
  • zawartości kwasów w napojach bezalkoholowych;
  • zawartości kwasu benzoesowego i jego soli w przetworach owocowych, warzywnych i napojach, zawartość kwasu sorbowego i jego soli w napojach bezalkoholowych, produktach owocowych i warzywnych;
  • bakterii z grupy coli, bakterii grupy coli termotolerancyjne i Escherichia coli, przetrwalniki beztlenowców redukujące siarczyny, enterokoki kałowe, Clostridium perfringens łącznie ze sporami, liczba kolonii na agarze, pH, przewodność właściwa, mętność, zawartość azotynów i azotanów w wodzie, żelazo, jon amonowy;
  • drgań mechanicznych o ogólnym oddziaływaniu na organizm człowieka, drgań mechanicznych przenoszonych na organizm człowieka przez kończyny górne, hałasu,oświetlenie elektryczne we wnętrzach, pobieranie i oznaczanie stężenia pyłu całkowitego i respirabilnego, mikroklimatu na stanowiskach pracy;
  • kontrola skuteczności procesów sterylizacji (spral A, sporal S), obecności i identyfikacji pałeczek Salmonella, Shigella, pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae (wymaz z odbytu, kał, szczep).

Logo PCA

Akredytacja AB 624

Materiały

Polityka systemu zarządzania
Rozdz-II-Polityka-SZara1.docx 0.02MB
Polityka bezstronności
Rozdz-II-A-Polityka-bezstronnosci.docx 0.02MB
Polityka Jakości i deklaracja kierownictwa
R​_3​_Polityka​_Jakości​_i​_deklaracja​_kierownictwa.doc 0.06MB
Polityka bezpieczeństwa informacji
Rozdz-II-B-Polityka-bezpieczenstwa-informacji.docx 0.02MB
{"register":{"columns":[]}}