Akredytacja
System zarządzania – Oddział Laboratoryjny PSSE Krosno
PSSE Krosno posiada od 2005 r certyfikat akredytacji Laboratorium badawczego Nr AB 624 wydany przez Polskie Centrum Akredytacji. Oddział Laboratoryjny posiada udokumentowany, ciągle doskonalony system zarządzania zgodny z wymogami normy PN-EN ISO / IEC 17025 : 2005+Apl:2007+AC:2007 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” i norm związanych. Oddział Laboratoryjny włączony jest w zintegrowany system badawczy pionu laboratoryjnego województwa podkarpackiego w realizacji badań w pionach higieny żywności i żywności, higieny komunalnej, higieny pracy i epidemiologii.
Oddział Laboratoryjny posiada akredytację w zakresie :
- Salmonella, Listeria monocytogenes, bakterie z grupy coli, Escherichia coli, Enterobacteriaceae, liczba drobnoustrojów w produktach spożywczych;
- azotyny i azotany, sól kuchenna w mięsie i przetworach mięsnych, owocach, warzywach i ich przetworach;
- zawartości kwasów w napojach bezalkoholowych;
- zawartości kwasu benzoesowego i jego soli w przetworach owocowych, warzywnych i napojach, zawartość kwasu sorbowego i jego soli w napojach bezalkoholowych, produktach owocowych i warzywnych;
- pobieranie próbek wody, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi do analiz mikrobiologicznych, chemicznych i fizycznych.
- bakterii z grupy coli, bakterii grupy coli termotolerancyjne i Escherichia coli, przetrwalniki beztlenowców redukujące siarczyny, enterokoki kałowe, Clostridium perfringens łącznie ze sporami, liczba kolonii na agarze, pH, przewodność właściwa, mętność, zawartość azotynów i azotanów w wodzie, żelazo, jon amonowy;
- drgań mechanicznych o ogólnym oddziaływaniu na organizm człowieka, drgań mechanicznych przenoszonych na organizm człowieka przez kończyny górne, hałasu,oświetlenie elektryczne we wnętrzach, pobieranie i oznaczanie stężenia pyłu całkowitego i respirabilnego, mikroklimatu na stanowiskach pracy;
- kontrola skuteczności procesów sterylizacji (spral A, sporal S), obecności i identyfikacji pałeczek Salmonella, Shigella, pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae (wymaz z odbytu, kał, szczep).

Akredytacja AB 624
Materiały
Polityka bezpieczenstwa informacjiRozdz_II_B_Polityka_bezpieczenstwa_informacji.doc 0.03MB Polityka systemu zarządzania - Oddział Nadzoru
Rozdz_II_Polityka_systemu_zarządzania_-_Oddział_Nadzoru.doc 0.07MB Polityka bezstronności
Rozdz_II_A_Polityka_bezstronności.doc 0.04MB