Kontrola żywności w punktach gastronomicznych
28.03.2025
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) zgodnie z kompetencjami sprawują nadzór nad produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywnością pochodzenia roślinnego oraz żywnością pochodzenia zwierzęcego w obrocie.
W trakcie kontroli urzędowych organy PIS sprawdzają na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, czy żywność spełnia wymagania prawa żywnościowego.
Rutynowe kontrole w produkcji i obrocie żywnością mają na celu sprawdzenie przestrzegania przez podmioty wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, a także przestrzegania wymagań higienicznych dotyczących m.in. warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego. Kontrole przeprowadza się zgodnie z terminami, rodzajami i zakresami, przyjętymi w harmonogramach kontroli, a ich częstotliwość zależna jest od oceny ryzyka dotyczącego m.in. rodzaju i zakresu prowadzonej działalności, rodzaju produktów i stosowanych procesów.
Zakres kontroli obejmuje m.in. :
1. ocenę jakości zdrowotnej żywności, surowców, półproduktów i wyrobów gotowych,
2. źródło pochodzenia surowców oraz produktów gotowych,
3. znakowanie produktów,
4. wymagania higieniczno-sanitarne w zakładzie, w tym pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, maszyny i urządzenia, linie produkcyjne, środki transportu,
5. stan zdrowia osób biorących udział w produkcji lub obrocie żywnością,
6. wdrożenie kontroli wewnętrznej m.in. wdrożenie i stosowanie zasad systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).
Nadzór nad produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym nad warunkami uboju, sprawują organy Inspekcji Weterynaryjnej.