W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Dla rolników

Informacje dla rolników

Informacje dla rolników

 

Gospodarstwa działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną roślinną, a także działające w ramach dostaw bezpośrednich podlegają nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Komunikat

Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łasku

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łasku przypomina, że zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (tekst jednolity Dz. U. z 2010r. nr 136, poz. 914 z późniejszymi zmianami) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną – rozumianą jako produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, obejmującą między innymi: produkcję, uprawy, zbiory produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, grzyby, zboża oraz zbieranie runa leśnego

 

ZOBOWIĄZANE   SĄ

 

do złożenia w siedzibie właściwej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

We wniosku należy umieścić następujące informacje:

  • imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
  • numer identyfikacji podatkowej NIP i/lub numer identyfikacji REGON,
  • numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych,
  • numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej – jeśli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą,
  • określenie rodzaju i zakresu działalności, w tym rodzaje żywności, która ma być przedmiotem produkcji i obrotu,
  • określenie lokalizacji gospodarstwa, czy miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.

 

Wniosek można pobrać na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łasku   https://www.gov.pl/web/psse-lask

Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie.

 

            Ponieważ brak wpisu do rejestru grozi karą finansową, zwracamy się z prośbą do podmiotów prowadzących na terenie powiatu łaskiego produkcję pierwotną i/lub dostawy bezpośrednie o złożenie odpowiednich wniosków do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łasku, ul. Warszawska 38.

 

Produkcja pierwotna

                Produkcja pierwotna to działalność prowadzona przez gospodarstwa obejmująca między innymi produkcję, uprawy produktów roślinnych takich jak: warzywa, owoce, grzyby, zboża oraz zbieranie runa leśnego. Pojęcie produkcji pierwotnej obejmuje też transport wewnętrzny, magazynowanie i wstępne mycie lub sortowanie produktów (bez znaczącej zmiany charakteru) w gospodarstwie i ich dalszy transport do zakładu, zbieranie runa leśnego, na przykład zbieranie grzybów i jagód w naturalnym środowisku i ich transport do zakładu. W zakres produkcji pierwotnej wchodzą zabiegi zapewniające lepszy wygląd zbiorów jak np. mycie warzyw, usuwanie liści z warzyw, sortowanie owoców. Są to zabiegi, które nie wpływają znacząco na zmianę charakteru plonów. W takim przypadku produkcja pierwotna ma spełniać wymagania Załącznika I rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady  z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2014r., str.1 ze zmianami), w treści którego określono ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań i podlega rejestracji.

 

 

Dostawy bezpośrednie

Rejestracji podlegają również tzw. Dostawy bezpośrednie mogące obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, grzyby – uprawne, pochodzące z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej, niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów runa leśnego. Dostawy bezpośrednie obejmują również środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, o których mowa w postaci kiszonej lub suszonej. Dostawy bezpośrednie środków spożywczych są realizowane bezpośrednio przez producentów produkcji pierwotnej, którzy dostarczają małe ilości środków spożywczych do konsumentów finalnych lub do zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów finalnych. Dostawy bezpośrednie nie dotyczą produktów pierwotnych wprowadzanych do obrotu przez zakład podmiotu działającego na rynku spożywczym w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.

Wielkości obrotu w ramach dostaw bezpośrednich nie mogą przekraczać:

  • wielkości plonów, w skali roku, poszczególnych surowców, uzyskanych przez producentów produkcji pierwotnej z gospodarstw rolnych, które są oni właścicielami lub użytkownikami na podstawie innych niż własność tytułów prawnych użytkowania gruntów rolnych,
  • ilości surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów runa leśnego osoby dostarczającej środki spożywcze w ramach dostaw bezpośrednich.

 

Działalność w ramach dostaw bezpośrednich może być prowadzona na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja pierwotna, lub na terenie województw przyległych. Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące działalność w ramach dostaw bezpośrednich obowiązane są przestrzegać wymagań higienicznych określonych w części A Załącznika I do rozporządzenia nr 852/2004 w zakresie odnoszącym się do surowców pochodzenia roślinnego.

 

Materiały

Informacje​_dla​_rolników
Informacje​_dla​_rolników.pdf 0.52MB
Jak zapobiec zakażeniu świeżych i mrożonych owoców

JAK ZAPOBIEC ZAKAŻENIU ŚWIEŻYCH I MROŻONYCH OWOCÓW I WARZYW WIRUSAMI, KTÓRE POWODUJA ZATRUCIA POKARMOWE.

 

 

W przypadku spożywania świeżych lub mrożonych (jedzonych po rozmrożeniu) owoców i warzyw, istnieje ryzyko ich zanieczyszczenia wirusami powodującymi zaburzenia żołądkowo-jelitowe ( tzw. grypa żołądkowa wywoływana przez norowirusy) lub też groźniejsze choroby tj. żółtaczkę zakaźną.

Głównym źródłem zakażenia na etapie uprawy jest gleba lub woda zanieczyszczona  fekaliami. Najlepszą metodą wyeliminowania potencjalnego zakażenia norowirusem, jest stosowanie Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP) oraz dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) już na etapie uprawy i zbioru.

Na dalszych etapach produkcji (zakładach produkcyjnych i pakujących mrożonki, sałatki itp. oraz w zakładach żywienia zbiorowego) muszą zostać wyeliminowane źródła zakażeń fekaliami, brudną wodą oraz kontakt osób chorych z żywnością. Przedsiębiorstwa te muszą stosować zasady systemu HACCP i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).

 

 

W szczególności:

  • Osoby, które mają objawy chorobowe (m. in. biegunkę, wymioty), nie powinny mieć kontaktu z żywnością (nie mogą prowadzić zbioru, produkcji, sprzedaży żywności, przygotowywać posiłków, itp.). Osoby te powinny zgłosić się do lekarza.
  • Należy zapewnić pracownikom dostęp do czystej toalety.
  • Pracownicy muszą każdorazowo myć ręce przed rozpoczęciem pracy, w przerwie, po skorzystaniu z toalety, itp.
  • Woda i gleba na obszarach upraw rolniczych nie mogą być zanieczyszczone fekaliami.
  • Woda stosowana do podlewania owoców i warzyw musi spełniać wymagania jakościowe i nie może być skażona fekaliami ludzkimi.
  • Uprawy nie mogą być nawożone fekaliami ludzkimi.
  • Do mycia żywności należy stosować wodę przeznaczoną do spożycia spełniającą wszystkie wymagania jakościowe.
  • Sprzęt używany do zbioru, transportu, przechowywania, sprzedaży i przetwórstwa owoców i warzyw powinien być myty – zgodnie z wdrożonymi procedurami mycia i dezynfekcji.
  • Przedsiębiorca na każdym etapie produkcji ma obowiązek zapewnić możliwość prześledzenia drogi surowców i produktów „krok w tył, krok w przód” – aby w każdej chwili można było ustalić od kogo kupił surowce, które użył do produkcji i komu sprzedał swoje produkty.

 

Także konsument powinien zawsze stosować zasady higieny.

 

PAMIĘTAJ:

PODSTAWOWE ZNACZENIE DLA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI MA ZACHOWANIE ZASAD HIGIENY „OD POLA DO STOŁU”. A WIĘC W CZASIE CAŁEJ DROGI JAKĄ PRZEBYWAJĄ PRODUKTY SPOŻYWCZE, ZANIM TRAFIĄ NA STÓŁ KONSUMENTA – W CZASIE ZBIORU SKUPU, PRODUKCJI I PRZETWARZANIA W ZAKŁADZIE, W CZASIE TRANSPORTU, SPRZEDAŻY KONSUMENTOWI ORAZ PRZYRZĄDZANIA POSIŁKÓW.

 

Konsumenci powinni zawsze myć owoce i warzywa przed spożyciem.

Materiały

JAK​_ZAPOBIEC​_ZAKAŻENIU​_ŚWIEŻYCH​_I​_MROŻONYCH​_OWOCÓW​_I​_WARZYW​_WIRUSAMI,​_KTÓRE​_POWODUJA​_ZATRUCIA​_POKARMOWE
JAK​_ZAPOBIEC​_ZAKAŻENIU​_ŚWIEŻYCH​_I​_MROŻONYCH​_OWOCÓW​_I​_WARZYW​_WIRUSAMI,​_KTÓRE​_POWODUJA​_ZATRUCIA​_POKARMOWE.pdf 0.31MB
Zasady bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców

 

ZASADY   BEZPIECZNEGO   SPOŻYCIA SUROWYCH   WARZYW   I   OWOCÓW

 

 

Zakupuj tylko swieże i zdrowe warzywa i owoce:

 

  • bez oznak zepsucia, zapleśnienia i ognisk gnilnych – ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego.

 

Kupuj żywność wiadomego pochodzenia!

 

  • Ogranicz do minimum czas transportu surowych warzyw i owoców od punktu zakupu do miejsca zamieszkania – wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów.

 

Zachowaj higienę w domu:

 

  • nie przechowuj w urządzeniach chłodniczych i miejscach łatwo dostępnych warzyw i owoców nie umytych;
  • nie przechowuj razem surowych warzyw i owoców z gotowanymi;
  • dokładnie myj pod bieżącą wodą i sparzaj warzywa i owoce, szczególnie gdy jesz je na surowo;
  • warzywa wyraźnie zanieczyszczone ziemią myj przy użyciu szczoteczki, tylko do tego celu przeznaczonej;
  • do mycia używaj bezpiecznej wody lub jeżeli masz wątpliwości – przegotuj;
  • staraj się przechowywać świeże warzywa i owoce w warunkach chłodniczych;
  • nie przechowuj surowych warzyw i owoców zbyt długo, nawet w lodówce;
  • do przygotowywania potraw z surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane przy myciu oraz sporządzaniu potraw.

 

Zachowaj higienę osobistą:

 

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością oraz po każdej wykonywanej czynności podczas jej przygotowywania;
  • myj ręce po każdorazowym wyjściu z toalety.

 

 

Materiały

ZASADY​_BEZPIECZNEGO​_SPOŻYCIA​_SUROWYCH​_WARZYW​_I​_OWOCÓW
ZASADY​_​_​_BEZPIECZNEGO​_​_​_SPOŻYCIA​_SUROWYCH​_​_​_WARZYW​_​_​_I​_​_​_OWOCÓW.pdf 0.28MB
Rozporządzenie (WE) NR 8522004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych
{"register":{"columns":[]}}