Co robić, aby zachować zdrowie?
03.03.2025
Aby zachować zdrowie należy dbać o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną.
Zasady komponowania posiłków
- ½ talerza – warzywa i owoce. Powinny zajmować połowę Twojego talerza – większą część stanowią warzywa a mniejszą owoce.
- ¼ talerza – produkty zbożowe pełnoziarniste. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pieczywo razowe, kasze czy brązowy ryż.
- ¼ talerza – źródła białka. Źródłem białka na Twoim talerzu powinny być rośliny strączkowe, ryby, drób, jaja oraz niskotłuszczowe produkty mleczne. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych.
Ponadto:
- wybieraj tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy;
- zamiast słodkich napojów, pij wodę;
- ogranicz spożycie soli i cukru!
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie to nie wszystko!
Codzienna aktywność fizyczna jest równie ważna, aby zachować zdrowie i energię.
Regularne uprawianie aktywności fizycznej wzmacnia i usprawnia układ oddechowy oraz układ krążenia: zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych i zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Udowodniono, że ogranicza występowanie cukrzycy typu 2, jak również niektórych nowotworów. Aktywny styl życia pozwala zachować w zdrowiu funkcje metaboliczne organizmu, jest podstawą prewencji nadwagi i otyłości.
Spacer, jazda na rowerze, bieganie czy nordic walking – rób, to co lubisz a aktywność będzie przyjemnością, tym samym stanie się nawykiem.