W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co robić, aby zachować zdrowie?

03.03.2025

Na grafice są owoce. Obok w ramce napis: Dbanie o zdrowie w praktyce.

Aby zachować zdrowie należy dbać o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną.

Zasady komponowania posiłków

  • ½ talerza – warzywa i owoce. Powinny zajmować połowę Twojego talerza – większą część stanowią warzywa a mniejszą owoce.
  • ¼ talerza – produkty zbożowe pełnoziarniste. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pieczywo razowe, kasze czy brązowy ryż.
  • ¼ talerza – źródła białka. Źródłem białka na Twoim talerzu powinny być rośliny strączkowe, ryby, drób, jaja oraz niskotłuszczowe produkty mleczne. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych.

Ponadto:

  • wybieraj tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy;
  • zamiast słodkich napojów, pij wodę;
  • ogranicz spożycie soli i cukru!

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie to nie wszystko!

Codzienna aktywność fizyczna jest równie ważna, aby zachować zdrowie i energię.

Regularne uprawianie aktywności fizycznej wzmacnia i usprawnia układ oddechowy oraz układ krążenia: zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych i zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Udowodniono, że ogranicza występowanie cukrzycy typu 2, jak również niektórych nowotworów. Aktywny styl życia pozwala zachować w zdrowiu funkcje metaboliczne organizmu, jest podstawą prewencji nadwagi i otyłości.

Spacer, jazda na rowerze, bieganie czy nordic walking – rób, to co lubisz a aktywność będzie przyjemnością, tym samym stanie się nawykiem.

{"register":{"columns":[]}}