W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zatrucie pokarmowe?

17.10.2025

Na grafice jest upieczony kurczak, obok widać dłoń z termometrem. Na grafice widnieją napisy: Kulinarna rozkosz? Twój wybór. Zapobieganie chorobom przenoszonym przez żywność? Nasz priorytet. W prawym dolnym rogu jest logo PIS oraz EFSA.

Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny.

Unia Europejska podejmuje szerokie działania, których celem jest zwalczanie bakterii Salmonella u drobiu i zapobieganie mikrobiologicznemu zanieczyszczeniu żywności. Europejscy naukowcy badają patogeny, takie jak Salmonella czy Listeria, występujące w żywności.

Kampania #Safe2EatEU pokazuje, że można zapobiegać chorobom dzięki kilku prostym zasadom dotyczącym przygotowywania żywności.

Materiały

WIĘCEJ NT. ZATRUĆ POKARMOWYCH

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}