W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dlaczego warto wybierać produkty pełnoziarniste?

Na zdjęciu jest pieczywo.

Do produktów pełnoziarnistych (lub z pełnego przemiału) zaliczają się te produkty, które powstały z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą – bo właśnie w niej jest najwięcej dobrych dla organizmu składników:

  • kwas foliowy – niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym;
  • niacyna (witamina B3) – wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych;
  • fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu;
  • żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
  • magnez – bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego;
  • cynk – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry.

Pełne ziarno to bogactwo błonnika. Błonnik korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, dzięki temu pozwala uniknąć zaparć. Ponadto ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Wiąże wodę, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym i szybko daje uczucie sytości. Zapobiega tez wahaniom poziomu cukru we krwi, a w ten sposób chroni przed atakiem wilczego głodu.

Produkty pełnoziarniste to:

  • otręby,
  • pieczywo razowe/ graham,
  • kasza gryczana/ jaglana/ jęczmienna,
  • komosa ryżowa,
  • amarantus,
  • ryż brązowy,
  • ryż czerwony,
  • płatki gryczane/ jaglane/ owsiane/ orkiszowe/ jęczmienne czy żytnie.
{"register":{"columns":[]}}