Porady grzybowe i atesty na grzyby świeże
04.08.2025
Porady grzybowe i atesty na grzyby świeże
W sezonie grzybowym grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów świeżych z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Lublinie:
- Udzielają bezpłatnych porad grzybowych dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby.
Do oceny należy przynieść:
- grzyby świeże, nieuszkodzone,
- z całymi, nierozdzielonymi owocnikami (kapelusz + trzon).
Ocenie nie podlegają:
- grzyby spleśniałe, rozmoczone, nasączone wodą,
- grzyby przetworzone (np. gotowane, marynowane, suszone).
- Wydają bezpłatne atesty na grzyby świeże dopuszczone w Polsce do obrotu handlowego.
Atesty wydawane są wyłącznie podmiotom wpisanym do rejestru zakładów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (zgodnie z art. 63 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,).
Warunki uzyskania atestu:
- grzyby muszą być posegregowane według gatunków,
- grzyby muszą być w całości, bez obróbki wstępnej (np. niedopuszczalne jest zdjęcie skórki z kapelusza maślaków, odcięcie trzonu itp.).
Adres punktu porad:
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie
ul. Uniwersytecka 12, 20 - 209 Lublin
Punkt czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30–15:05
Tel. 81 470 83 60
Materiały
Wykaz grzybówWykaz_grzybów.pdf 0.15MB Atest na grzyby świeże - wzór dokumentu
Atest_na_grzyby_świeże.pdf 0.03MB