W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Porady grzybowe i atesty na grzyby świeże

04.08.2025

Porady grzybowe i atesty na grzyby świeże

Na zdjęciu znajdują się grzyby "Kurki" oraz napis "porady grzyboznawcze"

W sezonie grzybowym grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów świeżych z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Lublinie:

  1. Udzielają bezpłatnych porad grzybowych dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby.

Do oceny należy przynieść:

  • grzyby świeże, nieuszkodzone,
  • z całymi, nierozdzielonymi owocnikami (kapelusz + trzon).

Ocenie nie podlegają:

  • grzyby spleśniałe, rozmoczone, nasączone wodą,
  • grzyby przetworzone (np. gotowane, marynowane, suszone).
  1. Wydają bezpłatne atesty na grzyby świeże dopuszczone w Polsce do obrotu handlowego.

(Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy z dnia 17 maja 2011 r.)

Atesty wydawane są wyłącznie podmiotom wpisanym do rejestru zakładów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (zgodnie z art. 63 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,).

Warunki uzyskania atestu:

  • grzyby muszą być posegregowane według gatunków,
  • grzyby muszą być w całości, bez obróbki wstępnej (np. niedopuszczalne jest zdjęcie skórki z kapelusza maślaków, odcięcie trzonu itp.).

 

Adres punktu porad:

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna  w Lublinie

ul. Uniwersytecka 12, 20 - 209 Lublin

Punkt czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30–15:05

Tel. 81 470 83 60

Materiały

Wykaz grzybów
Wykaz​_grzybów.pdf 0.15MB
Atest na grzyby świeże - wzór dokumentu
Atest​_na​_grzyby​_świeże.pdf 0.03MB
{"register":{"columns":[]}}