Powrót

Kongres Kół Gospodyń Wiejskich

20.10.2025

Kongres KGW 1

W nawiązaniu do Kongresu Kół Gospodyń Wiejskich, który odbył się w dniu 15.10.2025 r. w Kujawsko - Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią, mając na względzie umiejętne organizowanie aktywności Koła Gospodyń Wiejskich na terenie powiatu nakielskiego, na rzecz społeczności lokalnych, a co za tym idzie dobro ogółu społeczeństwa informuje, że jeśli Koła Gospodyń Wiejskich planują produkcję i sprzedaż żywności, która podlega pod nadzór sanitarny, to musi uzyskać wpis do odpowiedniego rejestru i przestrzegać przepisów higienicznych, w tym posiadać aktualne badanie lekarskie dla osób zaangażowanych w produkcję żywności.

Obowiązki związane z Inspekcją Sanitarną

  • Działalność produkcyjna i sprzedażowa  W przypadku okazjonalnej sprzedaży, mimo że nie jest to zakład produkcyjny w świetle przepisów UE, konieczne jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa żywności. Oznacza to, że osoby przygotowujące prorodukty muszą posiadać aktualne badanie lekarskie do celów sanitarno - epidemiologicznych.
  • Działalność okazjonalna W przypadku okazjonlnej sprzedaży (podczas imprez, festynów, pikników szkolnych), mimo że nie jest to zakład produkcyjny w świetle przepisów UE, konieczne jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa żywności. Oznacza to, że osoby przygotowujące produkty, muszą posiadać aktualne badania lekarskie do celów sanitarno - epidemiologicznych i przestrzegać zasad higieny. aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów (stosować rękawiczki jednorazowego użytku).
  • Niezależnie od rejestracji KGW musi przestrzegać podstawowych zasad higieny podczas przygotowania żywności i stosować zasady dobrej praktyki higienicznej, aby zapewnić bezpieczeństwo konsuentów.
  • W sytuacji, gdy osoby zaangażowane w Koło Gospodyń Wiejskich, będą prowadzić produkcję żywności np. w wynajętych pomieszczeniach, taka działalność będzie podlegała konieczności nie tylko rejestracji, lecz także zatwierdzenia na zasadach określanych w art. 62 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nakle nad Notecią ponadto informuje, że w przypadku wątpliwości lub dodatkowych pytań, jesteśmy otwarci do udzielania szczegółowych informacji na temat obowiązujących wymogów.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}