W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Higieny Żywności i Żywienia

Do zadań Oddziału Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  • nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego,
  • nadzór nad jakością zdrowotną żywności,
  • nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  • koordynacja i prowadzenie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • przygotowywanie projektów decyzji i czynności związanych z postępowaniem administracyjnym w zakresie higieny żywności i żywienia oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • współpraca z innymi służbami kontrolnymi, m. in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Handlową, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspektorem Farmaceutycznym, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, organami Izby Celnej, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Policją w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności;
  • podejmowanie i prowadzanie działań w sytuacjach zagrożenia, katastrof, masowych zatruć pokarmowych oraz w przypadku ataku bioterrorystycznego;
  • realizowanie planu pobierania próbek do badania żywności w ramach Urzędowej kontroli i monitoringu.

Materiały

Wniosek o zatwierdzenie zakładu
zatwierdzenie​_zakładu​_zał​_nr​_3​_​_.docx 0.02MB
Wniosek o wpis do rejestru zakładów
wpis​_do​_rejestru​_.docx 0.02MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru
wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_rejestru​_.docx 0.02MB
Wniosek o dokonianie zmian w rejestrze
dokonanie​_zmian.docx 0.02MB
{"register":{"columns":[]}}