W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat nr 15 z 2025r

Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nowej Soli z dnia 4 lipca 2025 r. w sprawie jakości wody do spożycia pochodzącej z indywidualnego ujęcia wody Ośrodka Wypoczynkowego „Dąb” Dąb 2 k. Lubogoszczy, 67-410 Sława (gm. Sława, pow. wschowski) zaopatrującego ww. obiekt

Komunikat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowej Soli, na podstawie sprawozdań z badań próbki wody pobranej w ramach kontroli wewnętrznej w dniu 16 czerwca 2025 r. z sieci indywidualnego ujęcia wody zaopatrującego Ośrodek Wypoczynkowy „Dąb”, Dąb 2 k. Lubogoszczy, 67-410 Sława, informuje, że jakość wody uległa pogorszeniu pod względem bakteriologicznym i fizykochemicznym i nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294), z uwagi na stwierdzenie przekroczenia wskaźnikowego parametru mikrobiologicznego, tj. ogólnej liczby mikroorganizmów w 22+2°C po 72 h inkubacji oraz przekroczenia wskaźnikowego parametru fizykochemicznego, tj. mętności. Z uwagi na przekroczenie parametru mikrobiologicznego woda jest więc warunkowo przydatna do spożycia, po jej uprzednim przegotowaniu.

W związku z powyższym woda do celów konsumpcyjnych, tj. do picia, przygotowywania posiłków i potraw, do mycia i płukania warzyw i owoców, do produkcji żywności, a także do mycia zębów, kąpieli noworodków i małych dzieci - produkowana przez indywidualne ujęcie wody Ośrodka Wypoczynkowego „Dąb” w miejscowości Dąb 2 k. Lubogoszczy powinna być używana wyłącznie po przegotowaniu.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Uwaga: Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością należy gotować przez minimum 2 minuty.

Właściciel ujęcia został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.

W przypadku prowadzenia dezynfekcji wody zawiązkami chloru może nastąpić pogorszenie smakui zapachu wody.

Powyższe informacje obowiązują do czasu odwołania.

 

Materiały

Komunikat nr 15 ujęcie OW Dąb
Komunikat​_nr​_15​_ujęcie​_OW​_Dąb.jpg 1.29MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
04.07.2025 12:56 Mateusz Bodak
Pierwsza publikacja:
04.07.2025 12:56 Mateusz Bodak
{"register":{"columns":[]}}