W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat nr 22 z 2025r

Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nowej Soli z dnia 24 lipca 2025 r. w sprawie jakości wody do spożycia pochodzącej z wodociągu publicznego w Lubięcinie (gm. Nowa Sól, pow. nowosolski), zaopatrującego mieszkańców miejscowości Lubięcin, Chełmek, Dąbrowno, Okopiec, Jodłów oraz Jeziorna

Komunikat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowej Soli, na podstawie sprawozdań z badań próbek wody pobranych w dniu 22 lipca 2025 r. w stacji uzdatniania wody oraz z sieci wodociągu publicznego w Lubięcinie, informuje, że jakość wody uległa pogorszeniu pod względem bakteriologicznym i nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294), z uwagi na obecność pojedynczych bakterii grupy coli.

Woda jest więc warunkowo przydatna do spożycia, po jej uprzednim przegotowaniu.

W związku z powyższym woda do celów konsumpcyjnych, tj. do picia, przygotowywania posiłków i potraw, do mycia i płukania warzyw i owoców, do produkcji żywności, a także do mycia zębów, kąpieli noworodków i małych dzieci - produkowana przez wodociąg publiczny
w Lubięcinie zaopatrujący mieszkańców miejscowości
Lubięcin, Chełmek, Dąbrowno, Okopiec, Jodłów oraz Jeziorna powinna być używana wyłącznie po przegotowaniu.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży,
prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Uwaga: Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do
lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością należy gotować przez minimum 2 minuty.

Administrator wodociągu został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.

W przypadku prowadzenia dezynfekcji wody zawiązkami chloru może nastąpić pogorszenie smaku
i zapachu wody.

Powyższe informacje obowiązują do czasu odwołania

 

Materiały

Komunikat nr 22 warunkowa jakość Lubięcin
Komunikat​_nr​_22​_warunkowa​_jakość​_Lubięcin.jpg 0.59MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
24.07.2025 14:01 Mateusz Bodak
Pierwsza publikacja:
24.07.2025 14:01 Mateusz Bodak
{"register":{"columns":[]}}