W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dla producentów rolnych

12.08.2025

info dla producentów rolnych 2025

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Opolu Lubelskim informuje, że zgodnie z aktualnie obowiązującym stanem prawnym podmioty prowadzące produkcję pierwotną (wszyscy rolnicy sprzedający wyprodukowane owoce, warzywa, zboża na cele spożywcze), działalność w zakresie dostaw bezpośrednich oraz podmioty prowadzące rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego mają obowiązek złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r.,  poz. 1448).

Wpis do rejestru zakładów nie podlega opłacie.

Przy składaniu wniosku należy posiadać numer gospodarstwa nadany przez ARiMR, oraz podać rodzaj i wielkość upraw. W przypadku rejestracji działalności w zakresie dostaw bezpośrednich- należy dołączyć zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.

Natomiast zgodnie z art. 103 ust. 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (…), podlega karze pieniężnej (wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł.).

W przypadku zmiany danych, na podstawie art. 64 ust. 1a Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 ro bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448) należy złożyć wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej, według wzoru określonego na podstawie art. 67 ust.3 pkt 4, w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.

 

Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 887435866 lub bezpośrednio w Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Opolu Lubelskim w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia.

 

 

 

Materiały

Podstawowe informacje dotyczące norowirusów
Podstawowe​_informacje​_dotyczące​_norowirusów.pdf 0.19MB
Wytyczne dot. ograniczenia ryzyka mikrobiologicznego owoce warzywa
Wytyczne​_dot​_ograniczenia​_ryzyka​_mikrobiologicznego​_owoce​_warzywa.pdf 6.64MB
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Panstwowej Inspekcji sanitarnej z upoważnieniem
Wniosek​_o​_wpis​_zakładu​_do​_rejestru​_zakładów​_podlegających​_urzędowej​_kontroli​_organów​_Panstwowej​_Inspekcji​_sanitarnej​_z​_upoważnieniem.doc 0.06MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakładów​_podlegających​_urzędowej​_kontroli​_organów​_PIS.doc 0.06MB
{"register":{"columns":[]}}