Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
Kontrole warunków transportu żywności;
Wydawanie zaleceń i decyzji administracyjnych dotyczących poprawy stanu sanitarno-technicznego w nadzorowanych zakładach;
Zatwierdzanie zakładów produkcji i obrotu żywnością;
Pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
Podejmowanie działań w ramach Systemu RASFF;
Dokonywanie oględzin partii towaru i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej;
Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych;
Opracowywanie ocen i analiz stanu sanitarnego, danych statystycznych z działalności Sekcji;
Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska i innymi służbami.