W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Higiena Żywności i Żywienia

Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia:

  1. Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  2. Kontrole warunków transportu żywności;
  3. Wydawanie zaleceń i decyzji administracyjnych dotyczących poprawy stanu sanitarno-technicznego w nadzorowanych zakładach;
  4. Zatwierdzanie zakładów produkcji i obrotu żywnością;
  5. Pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
  6. Podejmowanie działań w ramach Systemu RASFF;
  7. Dokonywanie oględzin partii towaru i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych w ramach granicznej  kontroli sanitarnej;
  8. Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych;
  9. Opracowywanie ocen i analiz stanu sanitarnego, danych statystycznych z działalności Sekcji;
  10. Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska i innymi służbami.
{"register":{"columns":[]}}