W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ABC zbieracza grzybów

02.09.2021

2

Z racji nadciągającego sezonu na grzyby 🍄Przygotowaliśmy dla Was krótkie ABC zbieracza grzybów:

1️ Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.
2️ Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków nieznanych.
3️ Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym.
4️ Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Powstały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy – w ten sposób zabezpieczamy grzybnię.Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.
5️ Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W pojemnikach z tworzywa sztucznego (nawet koszykach!) grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
6️ Nie oceniamy nieznanych nam grzybów na podstawie smaku, ponieważ niektóre śmiertelnie trujące grzyby mają łagodny nie wyróżniający się smak (np. muchomor sromotnikowy) . Nie należy też wierzyć przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, po kontakcie z trującym lub niejadalnym grzybem.
7️ Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.

⚠️Pamiętaj⚠️

Nie wkładaj do koszyka grzybów, których nie jesteś pewien czy są jadalne, nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki.

⚠️Pamiętaj⚠️

Zatrucia grzybami  objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką, podwyższoną temperaturą. Należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Sprzedaż grzybów

1. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

2. Zakłady żywienia zbiorowego mogą używać do przygotowywania potraw grzybów, o których mowa w ust. 1, jeżeli grzyby te posiadają odpowiedni atest.

Grzyby-instrukcja

{"register":{"columns":[]}}