W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Urzędowa kontrola żywności

Urzędowa kontrola żywności w Małopolsce

Urzędowa kontrola żywności:

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzają kontrole podmiotów działających na rynku żywności (np. producenci żywności, sklepy spożywcze, restauracje) w ramach urzędowej kontroli żywności w celu stwierdzenia zgodności postępowania z wymaganiami określonym w przepisach prawa żywnościowego.

W ostatnich dniach, od 14 do 19 marca 2025r., przeprowadzono prawie 200 kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej gastronomii, restauracje) w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab. Podczas kontroli dokonywano przeglądu masy towarowej tj. mięsa będącego na stanie zakładów, jego oznakowania, a także przeglądu dokumentacji umożliwiającej zidentyfikowanie dostawców.

W trakcie przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Sukcesywnie będą przeprowadzane kolejne kontrole tego typu obiektów.

…………………………………….

W roku 2024 w województwie małopolskim objętych nadzorem było 46 849 obiektów.

w tym:

• 8 274 obiektów produkcji żywności

• 20 559 obiekty obrotu żywnością,

• 16 897 zakłady żywienia zbiorowego,

• 92 wytwórnie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,

• 1 027 miejsc obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

W roku 2024 skontrolowano 18 391 obiektów tj. 39,3%

Zakres takich kontroli obejmuje m.in. :

• ocenę stanu sanitarno – technicznego i porządkowego otoczenia zakładu, pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, maszyn i urządzeń, linii produkcyjnych, środków transportu,

• warunków przechowywania surowców, substancji dodatkowych, dozwolonych i innych składników żywności,

• prawidłowość przeprowadzanych procesów technologicznych,

• ocena jakości zdrowotnej surowców, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu żywności, półproduktów i wyrobów gotowych,

• sposób znakowania produktów gotowych oraz warunki ich magazynowania  i ekspedycji.

• stan higieny i zdrowotności pracowników i osób biorących udział w procesie produkcji lub obrocie żywnością oraz posiadane kwalifikacje i odbyte szkolenia z zakresu zagadnień higieny,

• prawidłowość prowadzenie dokumentacji i zapisów dotyczących wynikających z zasad systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).

{"register":{"columns":[]}}