Urzędowa kontrola żywności
Urzędowa kontrola żywności:
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzają kontrole podmiotów działających na rynku żywności (np. producenci żywności, sklepy spożywcze, restauracje) w ramach urzędowej kontroli żywności w celu stwierdzenia zgodności postępowania z wymaganiami określonym w przepisach prawa żywnościowego.
W ostatnich dniach, od 14 do 19 marca 2025r., przeprowadzono prawie 200 kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej gastronomii, restauracje) w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab. Podczas kontroli dokonywano przeglądu masy towarowej tj. mięsa będącego na stanie zakładów, jego oznakowania, a także przeglądu dokumentacji umożliwiającej zidentyfikowanie dostawców.
W trakcie przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Sukcesywnie będą przeprowadzane kolejne kontrole tego typu obiektów.
…………………………………….
W roku 2024 w województwie małopolskim objętych nadzorem było 46 849 obiektów.
w tym:
• 8 274 obiektów produkcji żywności
• 20 559 obiekty obrotu żywnością,
• 16 897 zakłady żywienia zbiorowego,
• 92 wytwórnie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
• 1 027 miejsc obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
W roku 2024 skontrolowano 18 391 obiektów tj. 39,3%
Zakres takich kontroli obejmuje m.in. :
• ocenę stanu sanitarno – technicznego i porządkowego otoczenia zakładu, pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, maszyn i urządzeń, linii produkcyjnych, środków transportu,
• warunków przechowywania surowców, substancji dodatkowych, dozwolonych i innych składników żywności,
• prawidłowość przeprowadzanych procesów technologicznych,
• ocena jakości zdrowotnej surowców, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu żywności, półproduktów i wyrobów gotowych,
• sposób znakowania produktów gotowych oraz warunki ich magazynowania i ekspedycji.
• stan higieny i zdrowotności pracowników i osób biorących udział w procesie produkcji lub obrocie żywnością oraz posiadane kwalifikacje i odbyte szkolenia z zakresu zagadnień higieny,
• prawidłowość prowadzenie dokumentacji i zapisów dotyczących wynikających z zasad systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).