W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pryszczyca

08.05.2025

Ulotka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotycząca pryszczycy - choroby zwierząt parzystokopytnych

PRYSZCZYCA

to choroba bydła, owiec, kóz, świń i innych zwierząt parzystokopytnych (np. jeleni, saren i dzików), która powoduje powstawanie pęcherzyków i pęcherzy na błonie śluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic. Zakażone zwierzęta niechętnie się poruszają, mają podwyższoną temperaturę ciała, obserwuje się apatię, kulawiznę i utratę apetytu oraz spadek mleczności, a u bydła obfite ślinienie. Ciężarne samice mogą ronić, a młode zwierzęta mogą padać bez
widocznych objawów klinicznych.

TRANSMISJA

Pryszczyca jest jedną z najbardziej zaraźliwych chorób zwierząt parzystokopytnych. Kontakt między zwierzętami jest głównym sposobem przenoszenia i rozprzestrzeniania się choroby, ale również pasza, słoma, obornik, sprzęt, pojazdy i ludzie, którzy mieli kontakt z zakażonymi zwierzętami mogą przenosić wirusa. Możliwe jest przenoszenie pryszczycy wraz z mlekiem, mięsem i innymi produktami pochodzącymi od zakażonych zwierząt, które nie zostały poddane obróbce niszczącej wirusa tej choroby.

ZAPOBIEGANIE

Wprowadzanie do gospodarstwa zwierząt o nieznanym stanie zdrowia stanowi bardzo duże zagrożenie dla całego stada. Większość środków zapobiegawczych jest wspólna dla różnych chorób i jest najlepszym i najtańszym sposobem ochrony stada. 

UNIKAJ:
• Zakupu zwierząt niezidentyfikowanych, pochodzących z niewiadomego źródła;
• Kontaktów między zwierzętami z różnych stad (np. na pastwisku, kontakt nos w nos przez ogrodzenie);
• Odwiedzania innych hodowli zwierząt bez zachowania zasad bioasekuracji;
• Wspólnego używania narzędzi, sprzętu i pojazdów wykorzystywanych w innych gospodarstwach.

STOSUJ

• Oddzielne miejsca do izolacji i obserwacji przez 14 dni każdego nowo zakupionego zwierzęcia; 

• Odzież i obuwie ochronne do obsługi zwierząt;

• Niecki, maty lub urządzenia do dezynfekcji obuwia przy wejściu do budynków inwentarskich oraz mycie i dezynfekcję rąk.

ŚWIADOMOŚĆ

Choroba może powodować bezpośrednie i pośrednie straty ekonomiczne, a stado może być zagrożone. Bardzo ważny jest nadzór nad zdrowiem zwierząt. Każde podejrzenie pryszczycy należy niezwłocznie zgłosić służbom weterynaryjnym. Powiadomienie jest obowiązkowe i ma zasadnicze znaczenie dla szybkiego zdiagnozowania choroby.

Materiały

Ulotka pryszczyca​_1
Zał​_1​_Ulotka​_pryszczyca​_10042025.pdf 0.80MB
Ulotka​_pryszczyca​_2
Zał​_2​_ulotka​_pryszczyca​_(FMD).pdf 0.44MB
Ulotka GIW dotycząca pryszczycy
Zał​_3​_GIW​_ulotka​_FMD.pdf 0.17MB