W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby #latozsanepidem

17.08.2023

Grafika przedstawia rodzinę z 2 dzieci w lesie podczas sezonu grzybowego

Sezon grzybowy w pełni!

Grzyby są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku. W grzybach znajdują się również związki fenolowe, które posiadają  właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Należy jednak pamiętać, aby nie podawać grzybów dzieciom, ponieważ ich wątroba nie jest w stanie strawić związków w nich zawartych. Grzybów powinny unikać również osoby dotknięte chorobami wątroby i nerek, jak również osoby starsze.

Zebrane grzyby można bezpłatnie sprawdzić w każdej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Wykwalifikowany grzyboznawca oraz klasyfikator grzybów ocenią ich bezpieczeństwo. Nie należy jednak zapominać, aby zbierać grzyby, co do których mamy całkowitą pewność.

Przed grzybobraniem, należy zapoznać się z „Dekalogiem Grzybiarza”, aby był to przyjemnie spędzony czas:


1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz

2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien

3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’ od spodu kapelusza

4. Nie korzystaj z foliowych reklamówek

5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe grzyby

6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni

7. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie

8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom

9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła

10. Nie identyfikuj grzybów próbując ich smaku

{"register":{"columns":[]}}