W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA #EUChooseSafeFood - Bezpieczeństwo mięsa w Europie

06.10.2021

Zdjęcie przedstawia deskę, a na niej grillowane kiełbaski i gałązka rozmarynu.

Głównym celem inspekcji mięsa jest zapobieganie i wykrywanie zagrożeń dla zdrowia publicznego, takich jak patogeny przenoszone przez żywność lub zanieczyszczenia chemiczne w mięsie.

Tradycyjnie techniki inspekcji (wzrokowej, palpacyjnej i przez nacięcie) pod kątem obecności dużych zmian, siniaków lub złamań kości spełniały cele w zakresie zdrowia publicznego. Jednak techniki te nie zawsze są odpowiednie do wykrywania chorób przenoszonych przez żywność, takich jak kampylobakterioza, salmonelloza i wirulentne szczepy E. coli lub skażenia substancjami chemicznymi, takimi jak steroidy i pozostałości leków weterynaryjnych.

Kontrola mięsa odgrywa również integralną rolę w ogólnym systemie monitorowania niektórych chorób zwierząt i weryfikacji zgodności z normami dobrostanu zwierząt. Jest to ważny punkt kontrolny dla wczesnego identyfikowania problemów, które mogą mieć wpływ na zdrowie publiczne oraz zdrowie i dobrostan zwierząt.

 

 

Źródło:

https://www.efsa.europa.eu/en

Materiały

Bezpieczeństwo mięsa w Europie
Meat-Safety​_PL6.pdf 0.25MB
{"register":{"columns":[]}}