W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA #EUChooseSafeFood - Bezpieczne rozmrażanie żywności

01.10.2021

Zdjęcie przedstawia talerzyk a na nim lody w towarzystwie owoców i logo EFSA.

Żywność mrożona może zawierać bakterie, które mogą rozmnożyć się tuż po rozmrożeniu i spowodować zatrucie pokarmowe. Dobre praktyki w zakresie rozmrażania zmniejszą ryzyko chorób przenoszonych przez żywność oraz zapobiegają marnowaniu żywności.

 

Jak bezpiecznie rozmrażać produkty?

O to kilka wskazówek:

1.Przed rozmrażaniem rozdziel duże kawałki mrożonych produktów w opakowaniu. Rozmrażaj tylko taką ilość żywności, którą zjesz, a pozostałą część przechowuj zamrożoną.

2. Mięso, ryby oraz owoce morza rozmrażaj na tacy w lodówce, aby uniknąć zanieczyszczenia innych produktów.

3. Warzywa i owoce rozmrażaj pod zimną bieżącą wodą, najlepiej w oryginalnym opakowaniu.

4.Dłonie i przybory kuchenne powinny być czyste podczas pracy z żywnością.

 

Pamiętaj!

• Rozmrożone produkty spożywcze przechowuj w oryginalnym opakowaniu lub odpowiednim pojemniku, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.

• Rozmrażaj żywność w niskiej temperaturze, aby zapobiec rozwojowi bakterii.

• Rozmrożoną żywność poddaj przed spożyciem obróbce termicznej, aby wyeliminować bakterie.

• Nie zamrażaj rozmrożonej żywności.

• Zawsze przestrzegaj instrukcji przechowywania podanych przez producenta, aby mieć pewność bezpieczeństwa żywności.

 

 

Źródło:

https://www.efsa.europa.eu/en

Materiały

Bezpieczne rozmrażanie żywności
Defrosting​_PL5.pdf 0.59MB
{"register":{"columns":[]}}