W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sierpniowe warzywa #latozsanepidem

16.08.2023

Grafika przedstawia warzywa i owoce sierpniowe: paprykę, fasolkę szparagową, brokuły, bakłażana, kalafiora, pomidory, wiśnie, jabłka

Warzywa dla organizmu człowieka są znakomitym źródłem witamin m. in. A i C, soli mineralnych, czy też błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Sierpień to czas, w którym możemy cieszyć się obfitością sezonowych warzyw, m. in.:

- papryki;

- cukinii;

- kabaczka;

- bakłażana;

- pomidorów;

- fasolki szparagowej;

- brokułów;

- kalafiora.

Dlaczego warto po nie sięgać?

W okresie, w którym produkty naturalnie występują w danej porze roku cechują się największą tzw. gęstością odżywczą. Oznacza to, iż mają one największą wartość odżywczą, dostarczając w ten sposób organizmowi więcej witamin oraz minerałów.

Dlaczego jeszcze produkty sezonowe są takie ważne?

- ich droga „od pola do stołu” jest najkrótsza, dzięki czemu możemy cieszyć się ich dłuższą świeżością;

- żywność sezonowa produkowana jest przy użyciu mniejszej ilości środków wspomagających, np. pestycydów;

- łatwiej uniknąć niedoborów wprowadzając zmienność w codziennym żywieniu;

- dbamy o środowisko kupując środki spożywcze nieopakowane.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}