W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zadania Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

  1. Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego , 
  2. Nadzór na jakością zdrowotną żywności. 
  3. Nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi. 
  4. Nadzór na warunkami sprzedaży i przetwórstwa grzybów. 
  5. Przekazywanie informacji w ramach funkcjonującego Systemu wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF). 
  6. Wydawanie zarządzeń o  zabezpieczeniu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością  w przypadkach uzasadnionego podejrzenia , co do zdrowotnej jakości tych środków, do czasu przeprowadzenia potrzebnych badań, 
  7. Sprawowanie nadzoru nad żywnością importowaną. 
  8. Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową we współpracy z innymi pionami technicznymi Powiatowej Stacji. 
  9. Upowszechnianie wiedzy o żywności, propagowanie zasad racjonalnego żywienia i zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia wspólnie z innymi pracownikami Powiatowej Stacji. 
  10. Udział w kontrolach obiektów żywnościowo-żywieniowych poprzedzających wydanie decyzji zatwierdzającej zakład. 
  11. Ocena działania systemów kontroli wewnętrznej w zakładach żywienia, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ocena i analiza systemu GHP,GMP,HACCP.
  12. Nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi, tymczasowymi, handlem oboźnym, targowiskami i imprezami masowymi, 
  13. Przygotowanie sprawozdań oraz materiałów służących do oceny stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów. 
  14. Pobieranie do badań próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością , produktów kosmetycznych, próbek sanitarnych  oraz odpowiedzialność za zgodność z obowiązującą procedurą pobierania próbek do badań w zakresie  nadzoru bieżącego oraz realizacja całorocznego planu poboru próbek w ramach monitoringu żywności oraz urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi wytycznymi. 
  15. Sporządzanie harmonogramów poboru próbek zgodnie z obowiązującymi wytycznymi. 
  16. Współpraca z innymi służbami kontrolnymi m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych , Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa zgodnie z zawartymi porozumieniami, a ponadto z Inspekcją Handlową oraz Policją, a także organami samorządowymi. 
  17. Prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego w zakresie  zagadnień dotyczących higieny żywienia, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  18. Sprawowanie nadzoru nad suplementami diety, żywnością przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego i środkami spożywczymi zastępującymi całodzienną dietę do kontroli masy ciała.  
  19. Sprawowanie nadzoru nad nową żywnością, w tym GMO. 
  20. Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach oświatowo-wychowawczych.
{"register":{"columns":[]}}