Bezpłatne porady grzybowe i atesty na grzyby świeże
W związku ze zbliżającym się sezonem grzybowym informujemy, że Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Radzyniu Podlaskim oferuje:
- bezpłatne porady grzybowe dla osób prywatnych,
- wydawanie atestów na grzyby świeże dla podmiotów zarejestrowanych w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Punkt porad grzybowych:
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemilogiczna w Radzyniu Podlaskim
ul. Pocztowa 5, 21-300 Radzyń Podlaski
Punkt czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30–8:30 i 14:00-15:00 lub po wcześniejszym uzgodn. tel. 83 3527416 wew. 113
Porady grzybowe – dla osób prywatnych
Poradnictwo prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby. Ocenie podlegają tylko gatunki grzybów świeżych dopuszczonych w Polsce do obrotu (Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy z dnia 17 maja 2011 r.)
Do oceny należy przynieść:
- grzyby świeże, nieuszkodzone,
- z całymi owocnikami (kapelusz + trzon).
Nie podlegają ocenie:
- grzyby spleśniałe, rozmoczone, nasączone wodą,
- grzyby przetworzone (np. gotowane, marynowane, suszone).
Atesty na grzyby świeże – dla podmiotów zarejestrowanych
Atesty wydawane są wyłącznie podmiotom wpisanym do rejestru zakładów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (zgodnie z art. 63 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,).
Warunki uzyskania atestu:
- grzyby muszą być posegregowane według gatunków,
- grzyby muszą być w całości, bez obróbki wstępnej (np. niedopuszczalne jest zdjęcie skórki z kapelusza maślaków, odcięcie trzonu itp.).