W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

SALMONELLA - objawy i zapobieganie

salmonella

Salmonella - bakteria wywołująca choroby układu pokarmowego.

Objawy salmonelli:

- bóle brzucha,

- wymioty,

- nudności,

- wodnista biegunka,

- gorączka.

Jak zapobiegać salmonelli?

W ramach profilaktyki i zapobiegania salmonellozie możemy wyróżnić zasady dotyczące higieny osobistej i miejsca przygotowania posiłków:

- mycie rąk po skorzystaniu z toalety, a przede wszystkim przed przygotowaniem posiłków,

- utrzymywanie w czystości blatów roboczych, naczyń, sprzętów kuchennych i całej kuchni,

- mycie rąk po kontakcie ze zwierzętami lub z ich odchodami,

- dokładne mycie rąk po zmianie pieluszki dziecka,

- mycie rąk po dotykaniu skorupek jaj lub surowego mięsa.

Należy również przestrzegać zasad dotyczących obchodzenia się z żywnością tj.:

przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,

zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,

- wydzielenie miejsca w lodówce na surowe mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,

- przeznaczenie oddzielnej deski do krojenia surowego mięsa, dokładne mycie sprzętów używanych przy przyrządzaniu surowego mięsa i jaj,

- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,

- poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury, 

- mycie jaj przed rozbiciem skorupki,

- parzenie we wrzątku jaj używanych na surowo do wyronu potraw i deserów,

- unikanie jedzenia lodów, sosów sałatkowych, majonezu, ciast i ciasteczek szczególnie z kremem, pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,

- unikanie picia nieprzegotowanego i niepasteryzowanego mleka i jego produktów,

- unikanie picia nieprzegotowanej wody.

Aby zapobiec skażeniu żywności istotne jest zachowanie poprawnych warunków sanitarno-higienicznych:

- przy zbiorach warzyw i owoców,

- podczas czynności związanych z pakowaniem.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}