SALMONELLA - objawy i zapobieganie
Salmonella - bakteria wywołująca choroby układu pokarmowego.
Objawy salmonelli:
- bóle brzucha,
- wymioty,
- nudności,
- wodnista biegunka,
- gorączka.
Jak zapobiegać salmonelli?
W ramach profilaktyki i zapobiegania salmonellozie możemy wyróżnić zasady dotyczące higieny osobistej i miejsca przygotowania posiłków:
- mycie rąk po skorzystaniu z toalety, a przede wszystkim przed przygotowaniem posiłków,
- utrzymywanie w czystości blatów roboczych, naczyń, sprzętów kuchennych i całej kuchni,
- mycie rąk po kontakcie ze zwierzętami lub z ich odchodami,
- dokładne mycie rąk po zmianie pieluszki dziecka,
- mycie rąk po dotykaniu skorupek jaj lub surowego mięsa.
Należy również przestrzegać zasad dotyczących obchodzenia się z żywnością tj.:
- przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,
- zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
- wydzielenie miejsca w lodówce na surowe mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
- przeznaczenie oddzielnej deski do krojenia surowego mięsa, dokładne mycie sprzętów używanych przy przyrządzaniu surowego mięsa i jaj,
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
- poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury,
- mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
- parzenie we wrzątku jaj używanych na surowo do wyronu potraw i deserów,
- unikanie jedzenia lodów, sosów sałatkowych, majonezu, ciast i ciasteczek szczególnie z kremem, pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
- unikanie picia nieprzegotowanego i niepasteryzowanego mleka i jego produktów,
- unikanie picia nieprzegotowanej wody.
Aby zapobiec skażeniu żywności istotne jest zachowanie poprawnych warunków sanitarno-higienicznych:
- przy zbiorach warzyw i owoców,
- podczas czynności związanych z pakowaniem.