W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności i Żywienia

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia, do zadań której należy w szczególności:

  • nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego, przestrzeganiem zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz nadzór na funkcjonowaniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP),
  • pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań w ramach urzędowej kontroli i monitoringu,
  • nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi,
  • kontrola żywności GMO,
  • powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
  • nadzór materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • prowadzenie urzędowych kontroli w placówkach oświatowo-wychowawczych dot. żywienia dzieci i młodzieży,
  • podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych,
  • nadzór nad obiektami żywieniowymi podczas trwania wypoczynku zimowego i letniego dzieci oraz młodzieży,
  • nadzór nad producentami produkcji pierwotnej,
  • nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
  • prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
  • zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS,
  • współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.

Kontakt

e-mail: hzz.psse.radzynpodlaski@sanepid.gov.pl

 

Informacja dot. wniosków - ochrona danych osobowych (RODO)

Materiały

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (pdf)
Wniosek​_Zatwierdzenie​_i​_wpis24.pdf 0.18MB
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (pdf)
Wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru24.pdf 0.18MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (pdf)
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian24.pdf 0.18MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (pdf)
Wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_rejestru24.pdf 0.18MB
{"register":{"columns":[]}}