W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ptasia Grypa

Ptasia Grypa

W przypadku kontaktu z ptactwem i zaobserwowania u siebie objawów grypowych skontaktuj się ze swoim lekarzem !

JAK ZABEZPIECZYĆ SIĘ PRZED PTASIĄ GRYPĄ?

  • unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków: fermy, kurniki, stad gołębi
  • w przypadku konieczności kontaktu z ptakami (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm, miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych oraz odpowiednich maseczek chroniących drogi oddechowe
  • pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć ręce
  • staraj się unikać spożywania surowych jajek, a wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze – dokładnie umyj z użyciem detergentów
  • pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy
  • produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami

W przypadku znalezienia padłych dzikich ptaków zgłoś to powiatowemu lekarzowi weterynarii !

ZASADY HIGIENICZNE

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością
  • utrzymuj powierzchnie wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania
    żywności w należytej czystości
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • przestrzegaj zasad higieny przy przygotowywaniu żywności
  • chroń pomieszczenia przeznaczone do przygotowywania żywności przed dostępem
    owadów i zwierząt
  • przechowuj oddzielnie (oddzielne pojemniki, różne półki w lodówce) żywność
    przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (wędlina, ser) od żywności przeznaczonej
    do dalszej obróbki np. termicznej (surowe mięso) – tak, aby nie dopuścić do kontaktu
    między nimi
  • do przygotowywania żywności przeznaczonej do dalszej obróbki używaj oddzielnego
    sprzętu, np. noży, desek do krojenia

Nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C" !

Materiały

Ptasia Grypa
Wirus​_Ptasiej​_Grypy.pdf 5.23MB
Ulotka Ptasia Grypa
Ulotka​_Ptasia​_Grypa.pdf 0.17MB
{"register":{"columns":[]}}